Onder de gedecoreerden zijn:
- Saskia Belleman is rechtbankverslaggever en juridisch journalist. Zij is in staat gebleken om aan de brede maatschappelijke vraag naar uitleg over de rechtsstaat te voldoen, en ook om andere journalisten hierin te faciliteren. Ook zet zij zich in om femicide op de kaart te zetten.
- Eddy de Clercq is een Vlaams-Nederlands dj-producer en wordt beschouwd als een van de pioniers van de Nederlandse dansmuziek en nachtcultuur. Hij stond aan de basis van vele muzikale ontwikkelingen en evenementen, zoals discotheater De Brakke Grond, Paradisofeesten de Pep Club, discotheek De Koer en discotheek Club RoXY. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor de acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap.
- Henny Heijmans is initiatiefnemer en oprichter van Stichting AmsterdamVerbindt. Met deze stichting initieerde zij twee grote projecten: het kookproject ‘KokenVerbindt’ waarmee ze jaarlijks zo’n 1000 vrijwilligers mobiliseert en er 12.000 gratis maaltijden per jaar worden uitgedeeld, en het kookproject ‘Koken op de Wallen’, in samenwerking met Stichting Het Drugspastoraat.
- Chanan Hertzberger zet zich al veertig jaar belangeloos in voor Nederlands Joodse organisaties en gemeenschap, waaronder de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS), het Joodse Begrafeniswezen, Rav Aron Shuster Synagoge, Stichting Bij Leven en Welzijn en Portugees-Israëlitische Gemeente te Amsterdam. Sinds 2022 is hij voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO).
- Anne-Marie Hunsel is singer-songwriter en behoort tot de eerste generatie bewoners van de Bijlmer. Zij creëerde hier een platform waar Nederlanders en Surinamers elkaar konden ontmoeten. Zij begon met de rock & roll, soul en 'strijdliederen' van Bob Dylan en Miriam Makeba. Met dit laatste genre werd zij populair en zij componeerde iconische nummers die al ruim 40 jaar door generaties Surinamers over de hele wereld worden gezongen.
- Regina Macnack-Amstelveen is oprichter en voorzitter van de Stichting Hoop voor Morgen in Amsterdam Zuidoost. Zij begon met het uitdelen van voedsel aan daklozen en vluchtelingen op straat. Inmiddels helpt haar stichting 1500 gezinnen per week met een voedselpakket. Onder deze gezinnen zijn ook extra kwetsbare groepen, zoals verslaafden, sekswerkers en vluchtelingen.
- Justus Kuijer is 34 jaar en heeft de ziekte van Duchenne, een progressieve spierziekte. Al bijna 20 jaar is Kuijer een onmisbare kracht binnen het Duchenne Parent Project (DPP). Zijn toewijding aan het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met Duchenne spierdystrofie inspireert velen. Hij is een gewaardeerd spreker op congressen en workshops en heeft veel betekend voor de patiënten met Duchenne en hun ouders.
- Abdelhamid Idrissi zet zich al jarenlang in voor kwetsbare jongeren in de stad. In 2010 richtte hij ‘Stichting Studiezalen’ op, waarmee scholieren in kwetsbare wijken in Amsterdam en Zaandam ondersteuning krijgen bij schoolwerk, lifecoaching en talentontwikkeling. Begin 2023 richtte hij vanuit zijn stichting ‘Fris Supermarkt’ op, een gratis supermarkt voor financieel kwetsbare gezinnen.
Het volledige overzicht van de Amsterdamse gedecoreerden vindt u hier.