AMSTERDAM - Vandaag, dinsdag 26 april, heeft burgemeester Femke Halsema 35 Amsterdammers en drie Weespers koninklijk onderscheiden. Traditiegetrouw reikt de burgemeester ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning tijdens de 'lintjesregen' koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij. Dit kan door vrijwilligerswerk zijn, door een betaalde (hoofd)functie of een combinatie van beiden. Een koninklijke onderscheiding kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend. De onderscheidingen werden in Het Concertgebouw tijdens een feestelijke ontvangst overhandigd.

In totaal kregen een kleine 3.000 mensen in Nederland dit jaar een lintje, waarvan 35 Amsterdammers en drie Weespers. Een aantal decorandi kon niet bij de uitreiking zijn; zij zijn eerder op de dag telefonisch gefeliciteerd door de burgemeester en ontvangen later hun onderscheiding.

Onder de gedecoreerden zijn:

  • Marijke Sterman-Vleeschdrager heeft veel bijgedragen aan verhalen en herinneringen aan de oorlog levend te houden. Dat deed zij onder meer als vrijwilliger voor Stichting Sobibor, Stichting Tan-Schepers en het project 'Adopteer een dagboek' van het NIOD. Daarnaast is zij ruim 50 jaar actief geweest voor Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO) en de Vereniging voor Spierziekten.
  • Jan Kouwenhoven was meer dan veertig jaar hoboïst bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook was hij bestuurlijk actief voor oud-orkestleden, doceerde hij hobo aan het Conservatorium Amsterdam en heeft hij zich na zijn pensionering als docent ingezet voor gerichte prestatietraining voor musici, in samenwerking met sport- en bewegingswetenschappers.
  • Mustapha El Jarmouni is oprichter en dagelijks actief bij Stichting Schaakschool in buurthuis De Meervaart. De stichting biedt schaaklessen op scholen aan en organiseert in buurthuizen regelmatig schaaktoernooien. Ook brengt de stichting kinderen in contact met culturele en educatieve activiteiten.
  • John van Grootel zet zich sinds 2010 als vrijwilliger in voor Hospice Kajan. Door zijn kennis en proactieve houding is het Hospice getransformeerd van een informele organisatie met een bescheiden boekhouding naar een professionele organisatie met een gedegen financiële situatie. Het heeft ertoe geleid dat Hospice Kajan financieel gezond is en tot de beste Hospices van Nederland behoort.
  • Mitchell Esajas richtte in 2011 New Urban Collective op, een netwerk van studenten en young professionals met diverse achtergronden. Sinds 2016 is hij medeoprichter van The Black Archives, een historisch archief dat zich focust op zwarte en niet-westerse geschiedenis en erfgoed. Hij werkte samen met het Stedelijk Museum bij de tentoonstelling Surinaamse School in 2020-2021. Ook was hij medeorganisator van de #BlackLivesMatter-protesten.
  • Katrien van Beurden is oprichter en drijvende kracht van het internationale spelerscollectief Troupe Courage, dat de verhalen van vluchtelingen naar een groot publiek brengt. Het gezelschap speelt onder meer in gevangenissen, scholen, azc's. Naast haar theaterwerk is ze fondsenwerver voor War Child. In de Baarsjes is ze actief om de leefbaarheid en sociale cohesie te verbeteren. Ze organiseert bijvoorbeeld een filmschool voor (kansarme) kinderen uit de buurt en organiseert met een bokstrainer gratis sportles voor kinderen op het plein achter haar huis.
  • Ellen van den Berg-Kramer en Henk van den Berg helpen al ruim 20 jaar, in Weesp, in een verpleeghuis voor mensen met dementie. Beide vrijwilliger bij activiteiten die worden georganiseerd voor mensen met de ziekte van Alzheimer en/of dementie in verpleeghuis De Hogewey in Weesp. Henk biedt hulp bij administratie, reparaties en als chauffeur. Ellen helpt vooral bij de dagactiviteiten zoals zwemmen, bloemschikken of een spelletjesmiddag.

Het overzicht van de Amsterdamse gedecoreerden vindt u in op www.amsterdam.nl/lintjesregen-decorandi2023.