Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs): “Amsterdam investeert al jaren landelijk het meest in het bestrijden van het lerarentekort. We investeren daar waar onze steun het hardst nodig is, en dat blijkt te werken. Het doet me enorm goed dat die daling het sterkst is op scholen waar kinderen zitten die opgroeien in wijken waar de kans op achterstand het grootst is. Kinderen die een goede juf of meester keihard nodig hebben. We zijn er echter nog lang niet. Ieder kind verdient een goede leraar. Wat we zien aan deze cijfers is dat we hierin moeten blijven investeren.”
Ongelijkheid lerarentekort
Het lerarentekort in het totale primair onderwijs in fte's is in 2024 gedaald van 937 naar 723, wat neerkomt op een daling van 214 fte. Daarbij neemt de ongelijke verdeling van het tekort over de stadsdelen af. Het lerarentekort op scholen met een hoog schoolgewicht (scholen waar de kans op achterstand het grootst is), is gedaald van 27,1% in 2023 naar 20,5% in 2024. In Amsterdam ontvangen leraren in het basisonderwijs een toelage op hun salaris. Deze toelage is ruimschoots het dubbele op scholen met een hoog schoolgewicht. Ook krijgen leraren op deze scholen voorrang op een woning en hun schoolleiders ontvangen extra ondersteuning.
Aanpak lerarentekort
Sinds 2019 werkt de gemeente samen met schoolbesturen en lerarenopleidingen aan oplossingen voor het lerarentekort. De Amsterdamse Lerarenagenda zet in op het realiseren van goed onderwijs voor alle leerlingen en een eerlijkere verdeling van de tekorten over scholen in de stad. In totaal investeert Amsterdam 24 miljoen euro in maatregelen voor het verhogen van de instroom en behoud van leraren en schoolleiders. Intussen zijn er 694 zij-instromers gestart, krijgen leraren voorrang op woningen, meer kans op een parkeervergunning, en ontvangen duizenden leraren die ver buiten de stad wonen jaarlijks een aanvullende reiskostenvergoeding.
Vanaf 1 oktober 2023 werken de gemeente en het onderwijsveld samen in de Amsterdamse Onderwijsregio.