AMSTERDAM - Het stadsbestuur wil de overlast van houtrook tegengaan. Op dit moment is 20% van alle roetdeeltjes in de lucht afkomstig van houtstook: het is daarmee na de industrie de grootste bron van luchtvervuiling door roet in Amsterdam. Zeker voor jonge kinderen vormt het een risico, omdat er een kans is dat zij door houtstook de rest van hun leven ademhalingsproblemen houden. Ook voor ouderen en mensen met astma of andere longproblemen is houtrook een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat veel Amsterdammers maatregelen tegen houtstook willen. Amsterdammers kunnen vanaf 21 oktober op het voorstel reageren.Wethouder Melanie van der Horst (Luchtkwaliteit): “Het aanpakken van overlast van houtrook is ontzettend lastig, omdat veel mensen leuke herinneringen hebben aan een vuurtje stoken. Die heb ik zelf ook. Maar inmiddels blijkt het zo ongezond te zijn, dat ik het onverantwoord vind om hier niets aan te doen. Ik wil de gezondheid van Amsterdammers beschermen, want ik krijg klachten binnen van mensen die in hun eigen huis moeite hebben met ademhalen door houtstook bij de buren. Dus dat betekent dat we veel meer mensen bewust moeten maken van hoe vervuilend houtstook eigenlijk is. Ik vind het niet te bevatten dat twee uur hout stoken evenveel fijnstof in de lucht brengt als een auto die van Amsterdam naar Milaan rijdt en ik denk ook niet dat veel mensen weten hoeveel last andere mensen hiervan kunnen krijgen.”
Directeur van het Longfonds Károly Illy: “Houtstook is een van de grootste veroorzakers van longklachten. Het is superongezond, voor jezelf, voor kinderen en voor je buren. In de rook zit onder andere fijnstof en dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals COPD en astma, maar het verhoogt ook de kans op longkanker en hart- en vaatziekten. De meeste mensen stoken voor de gezelligheid. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om het gezellig te maken.”
Maatregelen
Het stadsbestuur presenteert verschillende maatregelen om de houtstook te ontmoedigen en daarmee de gezondheidsschade en overlast te verminderen. Van subsidie voor het verwijderen van rookkanalen, proeven met elektrische barbecueplaatsen, tot voorlichting en een verbod op houtkachels in nieuwe woningen vanaf 2027. Verdere regulering wordt onderzocht, evenals de maatregelen die in andere steden, zoals Utrecht en Amersfoort, worden genomen. Van der Horst: “Zo’n verandering vraagt tijd, daar moet eerst een gesprek over op gang komen. Dat begint door te benadrukken hoe enorm schadelijk houtrook is. Ondertussen kijken we wel of er ook weer meer kan door het gebruik van alternatieven. Nu mag je bijvoorbeeld bijna nergens meer barbecueën in de parken. Als het experiment met stroomaansluitingen voor elektrische barbecues een succes is, kunnen we kijken of het mogelijk is om meer plekken aan te wijzen waar het wel kan.”