AMSTERDAM - Vakantieverhuur heeft in Amsterdam de afgelopen jaren een gigantische vlucht genomen. Met de grootste platforms heeft Amsterdam goed werkende afspraken gemaakt en vanaf 1 januari geldt er daarnaast een maximumtermijn van 30 dagen.

Om verschuiving van het aanbod te voorkomen wil Amsterdam vanaf 2019 ook een maximum stellen aan het aantal Bed & Breakfasts (B&B’s). Daarom wil het college vanaf 1 januari 2019 B&B’s vergunningplichtig maken. In bestaande woningen kunnen voortaan alleen nieuwe B&B’s komen met een vergunning. Op deze manier kan de gemeente de groei van het aantal B&B’s stoppen als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan door bijvoorbeeld het aantal toeristische overnachtingen.

Wethouder Ivens (Wonen): “We kunnen met de huidige regels niets doen aan de groei van het aantal B&B’s. En dat terwijl door de strengere regels en de toenemende handhaving op vakantieverhuur het risico op verschuiving van aanbod naar B&B’s juist groot is. Met deze vergunningplicht maken we het mogelijk om een wildgroei B&B’s te voorkomen in wijken waar nu al veel toeristen zijn.’’

Capaciteitsbeleid

Het college heeft de mogelijkheden voor capaciteitsbeleid voor B&B’s in kaart gebracht. Door een vergunningsplicht in te stellen met per gebied een maximum aantal B&B’s, kan het aantal worden beperkt en wordt een verschuiving van illegaal aanbod van vakantieverhuur naar B&B voorkomen. Het maximum wordt per gebied bepaald op grond van onder andere de leefbaarheid in de buurt en de samenstelling van de woningvoorraad. De precieze indicatoren worden aankomend jaar vastgesteld. Bestaande B&B’s die bij de gemeente zijn gemeld en zich aan de regels houden krijgen een overgangsregeling. Naar schatting zijn er nu ongeveer 5000 B&B’s in Amsterdam waarvan 2.500 geregistreerd. Het college wil de wijziging van de Huisvestingsverordening medio 2018 vrijgegeven voor inspraak waarna de gemeenteraad deze vast kan stellen.