AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat helpen bij het wegwerken van de landelijke achterstand die is ontstaan bij het inschrijven van asielzoekers en statushouders in de Basisregistratie Personen. Het gaat om mensen die langer dan zes maanden in Nederland verblijven. Amsterdam werkt samen met de gemeente Gilze en Rijen en verzorgt ook de planning en coördinatie.

Amsterdam schrijft tussen 1 november 2024 en 1 juni 2025 11.500 asielzoekers en statushouders in die langer dan zes maanden in Nederland verblijven. Gemeente Gilze en Rijen schrijft in dezelfde periode 5000 asielzoekers in. Hiermee wordt het grootste deel van de opgelopen landelijke achterstand ingehaald. In het voorjaar van 2024 sprong Amsterdam al in door 650 Amsterdamse asielzoekers en statushouders in te schrijven die wachtten op een BSN. Omdat in de tussentijd de achterstanden weer opliepen, schreef Amsterdam nogmaals 670 personen in.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang): “Er staan momenteel zo’n 17.000 mensen aan de kant, in afwachting van hun inschrijving. Een BSN is hard nodig voor deze mensen zodat zij kunnen werken, wonen, een bankrekening kunnen openen en een zorgverzekering kunnen afsluiten. Ik ben blij dat we in Amsterdam de expertise en capaciteit hebben om ze aan een BSN te helpen, zodat deze mensen aan hun leven in Nederland kunnen beginnen.”

Landelijke achterstand

In juni dit jaar bezocht de toenmalige staatssecretaris Van Huffelen de locatie waar de Amsterdamse inschrijvingen werden gedaan. Op verzoek van de rijksoverheid is daarna samen met andere organisaties onderzocht of Amsterdam meer kon doen. Hieruit kwam een voorstel waarin Amsterdam een belangrijk deel van de landelijk achterstanden gaat wegwerken. Er wordt bij de verwerking van de inschrijvingen nauw samengewerkt met de IND, COA en de gemeente Westerwolde.

Het wegwerken van de achterstand is eenmalig. De vijf bestaande BRP-straten blijven hun gewone werk doen. Zij schrijven de nieuwe asielzoekers en statushouders in, terwijl Amsterdam en Gilze en Rijen daarnaast de achterstand aanpakken. De verwachting is dat er op deze manier geen nieuwe achterstand zal ontstaan.

Bos en Lommerplein

Er wordt gestart met 11 fte aan medewerkers. Later worden nog 13 fte aan medewerkers opgeleid. Daarnaast maken ook planners, ondersteuners, een beleidsspecialist, een teamleider en operationeel managers onderdeel uit van het team.

De inschrijvingen vinden plaats op het Bos en Lommerplein, waar Amsterdam ieder jaar ook de internationale studenten inschrijft. Asielzoekers en statushouders komen uit het hele land naar Amsterdam voor de inschrijving; mensen die in het zuiden verblijven worden zoveel mogelijk in Gilze en Rijen ingeschreven. Na de inschrijving worden ze administratief ‘verhuisd’ naar de gemeente waar ze verblijven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft voor de uitvoering een éénmalige subsidie van 2,7 miljoen euro, waarvan ruim 1,6 miljoen euro naar Amsterdam gaat.