AMSTERDAM - Een BSN-nummer is een belangrijke stap naar een nieuw leven in Nederland. Zonder kunnen mensen niet werken, wonen, een bankrekening openen en een zorgverzekering afsluiten. Daarom gaat Amsterdam met de gemeente Gilze en Rijen de landelijke achterstand bij het inschrijven van asielzoekers en statushouders wegwerken. Samen zorgen we dat duizenden mensen snel hun officiële inschrijving krijgen.

Tussen 1 november 2024 en 1 juni 2025 gaan we maar liefst 11.500 asielzoekers en statushouders inschrijven die langer dan 6 maanden in Nederland verblijven. Gilze en Rijen voegt daar nog eens 5.000 aan toe. Dit gezamenlijke initiatief helpt om de landelijke achterstand in te halen. Eerder dit jaar hielp Amsterdam al om in totaal 1.320 asielzoekers in te schrijven die op hun BSN wachtten. Op verzoek van het Rijk doen we nu meer.

Wat gaan we doen?

De inschrijving van asielzoekers en statushouders gebeurt in zogenoemde BRP-straten. BRP staat voor Basisregistratie Personen. In Nederland zijn er in totaal 5 van zulke straten. De bestaande BRP-straten blijven hun normale werk doen. Zij schrijven nieuwe asielzoekers en statushouders in. Samen met Gilze en Rijen pakken wij de landelijke achterstand aan.

Waar vinden de inschrijvingen plaats?

We voeren de inschrijvingen uit in samenwerking met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Westerwolde. De inschrijvingen vinden plaats bij stadsloket West op het Bos en Lommerplein. Hier schrijven we jaarlijks ook nieuwe internationale studenten in.

Hoe werkt het?

Een team van 11 medewerkers start met de inschrijvingen. Er worden later nog eens 13 medewerkers opgeleid. De inschrijvingen zijn toegankelijk voor asielzoekers en statushouders uit het hele land, waarbij mensen in het zuiden zoveel mogelijk in Gilze en Rijen worden ingeschreven. Na inschrijving worden ze administratief ‘verhuisd’ naar de gemeente waar ze verblijven.

Hoeveel kost het?

Voor deze uitvoering krijgen we van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een eenmalige subsidie van 2,7 miljoen euro, waarvan meer dan 1,6 miljoen euro naar Amsterdam gaat.