Burgemeester Femke Halsema: "1 April 2001 was een historisch moment in de strijd voor gelijke rechten van lhbtiq+ personen. De wereld zag daar, in de Amsterdamse raadszaal, hoe gelijke rechten er echt uit zien. Man en man, en vrouw en vrouw traden in het huwelijk en de blijdschap was enorm. Ik denk met veel trots aan de vele voorvechters die decennialang streden voor deze wettelijke gelijkheid. Tegelijk is het beschamend dat het nog tot begin deze eeuw duurde voordat deze discriminatie uit het wetboek verdween. Daar is decennia van leed, pijn en strijd aan vooraf gegaan. En het is niet voorbij. Ook in onze stad, die een naam hoog te houden heeft in vrijheid, worden lhbtiq+ personen gediscrimineerd en geïntimideerd. Vandaag is het een feestdag. We vieren een mijlpaal in de voortgaande strijd voor gelijke berechtiging. Maar vandaag realiseren we ons ook dat die strijd niet voorbij is. Wij hunkeren naar de dag dat elke Amsterdammer werkelijk vrij en veilig de liefde kan zoeken en vinden, dat elke Amsterdammer onbekommerd kan zijn wie hij/zij wil zijn. Tot dan staan we zij aan voor de vrijheid en gelijkwaardigheid van alle Amsterdammers."
Na 2001 heeft dit eerste huwelijk voor mensen van gelijk geslacht wereldwijd navolging gekregen in de hele wereld. In 29 landen is het inmiddels wettelijk mogelijk voor lhbtiq+ personen om te trouwen.
Wethouder Rutger Groot Wassink (emancipatie en antidiscriminatie): "De vlag gaat op 1 april uit in Amsterdam om deze mijlpaal te vieren, maar toch is dat geen reden voor zelfgenoegzaamheid. Want gelijke rechten betekenen nog altijd niet automatisch dat iedereen ook gelijkwaardig behandeld wordt. Nog steeds hebben lhbtiq+ personen in Amsterdam te maken met uitsluiting, discriminatie en geweld. Dat is onacceptabel. Als gemeente spreken we ons hier luid en duidelijk tegen uit. Je moet je eigen keuzes kunnen maken ook in de liefde."
Symposium en fototentoonstelling
Het online symposium 'Twintig jaar trouwen voor iedereen: van gelijke rechten naar gelijkwaardigheid' gaat over de emancipatie van de regenbooggemeenschap in Nederland: wat is er al bereikt en wat is er nog nodig om ervoor te zorgen dat iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn? Het symposium is op donderdagavond 1 april vanaf 19:00 uur te zien op de website van de gemeente, met als sprekers onder meer Naomie Pieter, Job Cohen, Dinah Bons, Boris Dittrich en Glenn Helberg.
In de fototentoonstelling Legale Liefde vertellen twintig getrouwde regenboogstellen over de betekenis van hun huwelijk. Deze tentoonstelling reist de komende weken door de stad en is vanaf 1 april te zien bij het stadhuis.
Steun betuigen
In de hele stad is op 1 april de regenboogvlag te zien. Amsterdammers die ook het jubileum willen vieren en hun steunen laten zien aan lhbtiq+ Amsterdammers, kunnen via de website van de gemeente een regenboogposter voor op het raam bestellen, die speciaal voor deze gelegenheid gemaakt is.
Over vier jaar bestaat Amsterdam 750 jaar, en dat gaan we groots vieren. Maar ook nu al staan we stil bij de hoogtepunten uit de geschiedenis van onze stad. Zoals die bijzondere dag in 2001, toen we de wereld lieten zien dat Amsterdammers zich niet laten vertellen hoe ze moeten leven.
Meer informatie is te vinden op www.amsterdam.nl/20jaartrouwenvooriedereen.