Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang): “Volgens schattingen van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) wonen er zo’n 15.000 ongedocumenteerde mensen in Amsterdam. Doordat deze groep minder makkelijk toegang heeft tot basale voorzieningen zoals voedselhulp en medische hulp, bevinden zij zich vaak in kwetsbare situaties. Door extra te investeren in structurele, humane oplossingen, wil de gemeente Amsterdam met haar partners zorgen dat ook Amsterdammers zonder verblijfsstatus gezond en veilig in onze stad kunnen wonen. Het is belangrijk om extra te investeren in deze groep zodat zij stappen kunnen zetten naar een stabiel bestaan.”
Intentieovereenkomst
De gemeente Amsterdam, het Rode Kruis, Human Aid Now, het Landelijk Fondsenoverleg en grassroots-organisaties werken sinds 2020 samen aan voedselhulp voor duizenden ongedocumenteerde mensen. Deze partijen breiden de ondersteuning uit naar huisvesting, gezondheid en zorg, toegang tot voorzieningen, toegang tot informatie, sociaal netwerk en participatie. Door hulp te bieden in deze leefgebieden, helpen zij ongedocumenteerden naar een stabiele situatie waarin zij minder afhankelijk zijn van voedselhulp. Dit komt overeen met de eerder gepubliceerde beleidsvisie ‘De Amsterdamse inzet voor vluchtelingen en ongedocumenteerden’.
Brede ondersteuning ongedocumenteerde mensen
Naast de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV), de opvang van ongedocumenteerde mensen zet de gemeente Amsterdam zich ook in voor de naar schatting 15.000 ongedocumenteerde mensen die in de stad leven, maar geen gebruik maken van de opvang. Omdat ongedocumenteerden geen papieren hebben, lopen ze een groot risico op uitbuiting en leven ze vaak in schrijnende omstandigheden. De gemeente Amsterdam ondersteunt deze groep kwetsbare Amsterdammers met verschillende initiatieven zoals een steun- en informatiepunt, pilots voor opleidingen, voedselinitiatieven en medische hulp.