Door het vaarverbod in een aantal wateren wordt voorkomen dat beginnende ijsvorming wordt beschadigd. Naast het vaarverbod is het nodig dat een aantal sluizen in de stad wordt gesloten. Waternet sluit in dat kader onder meer de Eenhoornsluis en een aantal kleinere sluizen in de stad. Het ingaan van de IJsnota verloopt in twee fases. In de eerste fase die nu is ingegaan geldt eerst een vaarverbod in een beperkt aantal grachten. In een eventuele tweede fase, wanneer de vorst langer aanhoudt, wordt dat gebied uitgebreid.
Wethouder de Vries: 'Er zijn maar weinig dingen leuker dan schaatsen op natuurijs. Schaatsen op de Amsterdamse grachten is ronduit bijzonder. De temperatuur kunnen we niet beïnvloeden, maar nu er een aantal dagen vorst is voorspeld kunnen we wel doen wat we kunnen om de groei van goed ijs te bevorderen. Het stilleggen van de scheepvaart op een aantal grachten is in dat kader van groot belang.'
De komende dagen zal blijken of het ijs in de stad stevig genoeg wordt om erop te kunnen schaatsen. Als het zover komt dan is het goed dat men in het achterhoofd houdt dat het betreden van het ijs altijd en overal op eigen risico, is. De gemeente roept daarom op om overal goed op te letten en het gezond verstand te gebruiken.
Afstand houden op het ijs
Het is in deze bijzondere tijd belangrijk dat mensen extra opletten vanwege het coronavirus. Op het ijs gelden alle coronaregels die elders in de openbare buitenruimte ook gelden; ga maximaal met z'n tweeën op pad, hou 1,5 meter afstand en vermijd drukte. De gemeente monitort drukke plekken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de drukte in parken en zal maatregelen nemen bij excessen. De mogelijkheid bestaat dat er vanuit de veiligheidsregio nog aanvullende regels komen.