AMSTERDAM - Meer dan de helft van de moslims in Nederland ervaart discriminatie blijkt uit het onlangs verschenen Europees rapport Being Muslim in the EU. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan in andere Europese landen en veel hoger dan de gemiddelde ervaren discriminatie van alle groepen bij elkaar. Ook in Amsterdam is sprake van een stijgend aantal meldingen van moslimdiscriminatie. De gemeente Amsterdam komt daarom met een plan om deze vorm van discriminatie aan te pakken. Er wordt gewerkt aan het stimuleren van meldingsbereidheid, er komt een verkenning naar de aanstelling van een stedelijke coördinator antidiscriminatie en racisme, en er komt meer aandacht voor de zichtbaarheid en acceptatie van Amsterdamse moslims.Wethouder Touria Meliani (Inclusie en Antidiscriminatiebeleid): “We zien dat moslims op zo’n beetje alle terreinen van het leven gediscrimineerd worden: op school, bij het zoeken naar een stageplek, woning of baan, maar ook in winkels, bij het uitgaan en op straat. Soms gaat het zover dat mensen worden bespuugd of uitgescholden voor terrorist, geweigerd voor een stageplek vanwege hun hoofddoek of achternaam, of gevolgd door beveiligers in winkels. Ook de landelijke politiek draagt regelmatig bij aan de negatieve beeldvorming over moslims. Moslimdiscriminatie is onderbelicht en een maatschappelijk probleem dat harder aangepakt moet worden. Samen met het college en de stadsdeelbestuurders ga ik hier de komende tijd mee aan de slag.”
Stimuleren van meldingsbereidheid
Niet iedere vorm van discriminatie wordt gemeld, terwijl meldingen essentieel zijn om zicht te krijgen op het probleem en actie te kunnen ondernemen. De gemeente wil daarom de meldingsbereidheid vergroten. Door bewustwording en betere toegang tot meldpunten kunnen zowel incidenten als structurele patronen in beeld worden gebracht en aangepakt.
Verkenning stedelijke coördinator antidiscriminatie en racisme
De gemeente Amsterdam onderzoekt de komende periode of het mogelijk is en in welke vorm een stedelijke coördinator antidiscriminatie en racisme kan worden aangesteld. Het college ziet dit als een gezamenlijke strijd en maakt hierin geen enkel onderscheid. Er zijn te veel groepen in de samenleving die structureel zijn of worden buitengesloten op basis van discriminatiegronden. Zowel de cijfers als gesprekken met Amsterdammers, (wetenschappelijke) experts en maatschappelijke organisaties hebben onderstreept dat discriminatie een volhardend en structureel probleem is dat het dagelijks leven van bepaalde groepen Amsterdammers nu al te lang negatief beïnvloed.
Plan van aanpak: vier pijlers
Het plan van aanpak tegen moslimdiscriminatie bestaat uit vier pijlers:
- Meldingen: het vergroten van de meldingsbereidheid om discriminatie aan te pakken, zowel op individueel niveau, als structureel.
- Netwerken en kennisuitwisseling: het faciliteren van dialoogsessies en expertmeetings, waarin Amsterdamse moslims hun ervaringen kunnen delen en oplossingen kunnen bespreken.
- Representatie en interactie: meer zichtbaarheid geven aan de bijdrage van moslims aan de stad, onder andere met een pop-uptentoonstelling en een stadswandeling.
- Normerend gedrag: het aanpakken van discriminerend gedrag en het stimuleren van positief gedrag, onder andere door middel van de campagne Kom Op Amsterdam. Deze campagne roept omstanders op om zich uit te spreken tegen discriminatie
Zes aandachtsgroepen
Moslims zijn een van de zes groepen die in het Amsterdamse antidiscriminatiebeleid speciale aandacht krijgen. De andere vijf groepen zijn Joodse, zwarte en Aziatische Amsterdammers, lhbtiq+ers en Amsterdammers met een beperking.