Wethouder Kukenheim (jeugd): "Voor jongeren is het ontzettend zwaar dat de coronamaatregelen voortduren. De gevolgen voor hun sociale leven zijn enorm. Ik heb dan ook grote zorgen over de impact van de maatregelen op jongeren. De basisscholen gaan volgende week weer open, maar voor de middelbare scholen is dit perspectief nog niet in zicht. Ondertussen nemen de zorgen over de ontwikkeling en gemoedstoestand van onze jongeren toe. Veel jongeren geven aan zich somber of eenzaam te voelen door de maatregelen, en het aantal jongeren met eetstoornissen en psychische klachten stijgt. Daarom organiseren we nu deze extra activiteiten voor jongeren en bieden we hen preventieve hulp en ondersteuning, zodat de negatieve effecten van de coronacrisis op hun ontwikkeling zo klein mogelijk zijn."
Het college van B en W trekt 1,8 miljoen euro uit voor de activiteiten en ondersteuning. Dit geld is afkomstig uit de 58,5 miljoen euro die het Rijk heeft uitgetrokken om jongeren in coronatijd perspectief te bieden. Met dit budget komt er zowel een stadsbrede programmering als een programmering die gericht is op maatwerk in de stadsdelen.
In de buurten wordt onder meer extra geïnvesteerd in het jongerenwerk, het meidenwerk en in creatieve activiteiten, zodat jongeren actief bezig kunnen zijn en elkaar - binnen de maatregelen - kunnen ontmoeten. Jongeren kunnen bijvoorbeeld bij 3x3 Unites (basketbal) niet alleen sporten, maar ook op mentaal vlak gecoacht worden, en zelfs een erkend trainersdiploma halen.
De middelen die stedelijk worden ingezet zijn met name gericht op tijdelijke uitbreiding van ambulante psychologische hulp en andere preventieve, lichte ambulante interventies om de mentale weerbaarheid van jongeren te vergroten. Zo verzorgt @ease een laagdrempelige inloop voor jongeren die hun verhaal kwijt willen bij andere jongeren. Daarnaast komt er een reeks online gastlessen en workshops waarin jongeren zich kunnen laten inspireren door de kennis en ervaring van topsporters, dj's, ondernemers en kunstenaars (de 'Masters').