AMSTERDAM - (Jeugd)zorginstellingen en -medewerkers kunnen vanaf vandaag terecht bij het nieuwe Servicecentrum Onderwijs en Zorg. Instellingen kunnen hier snel en gemakkelijk hulp en informatie krijgen over een aanvraag voor parkeervergunningen voor hun medewerkers. Zorgmedewerkers kunnen er terecht met vragen over de voorrangsregeling voor het krijgen van een woning. De gemeente wil dit aanbod nog verder uitbreiden. Zo kunnen medewerkers in de toekomst binnen een pilot een aanvraag doen voor bijvoorbeeld een (elektrische) deelfiets of -scooter.
Wethouder Simone Kukenheim (Zorg): “De personeelstekorten in de zorg worden steeds groter. Dat is zorgelijk, zeker nu in deze coronacrisis die veel van onze zorgprofessionals vraagt. Maar ook voor de toekomst is het belangrijk dat er voldoende zorgpersoneel is om Amsterdammers de zorg te bieden die zij nodig hebben. Om het werken in de Amsterdamse (jeugd)zorg zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor huidige én nieuwe zorgverleners, heeft het college diverse regelingen getroffen. Vanaf vandaag kunnen professionals en instellingen terecht bij het Servicecentrum voor informatie over deze regelingen en het doen van een aanvraag voor bijvoorbeeld een parkeervergunning. Zo willen we eventuele drempels voor zorgprofessionals nog verder wegnemen.”
Het Servicecentrum bestond al voor het onderwijs en wordt nu uitgebreid naar de (jeugd)zorg. Het Servicecentrum Onderwijs en Zorg is gehuisvest in het Stadsloket Centrum in het Stadhuis en online te vinden op www.amsterdam.nl/servicecentrumonderwijsenzorg.
Aanpak personeelstekorten in de zorg en het onderwijs Het Servicecentrum Onderwijs en Zorg is een van de maatregelen die de gemeente neemt om de personeelstekorten in de jeugdzorg, de volwassenenzorg en het onderwijs terug te dringen. Naast het verlagen van drempels voor het wonen en werken in de stad, investeert het college van B en W in extra ondersteuning van (potentiële) zorg- en onderwijsmedewerkers in aanvullende opleidingen en loopbaanperspectieven, begeleiding en opleiding van zij-instromers op weg naar het halen van hun bevoegdheid.