AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam ontvangt een subsidie van 1,5 miljoen euro voor het initiatief Lang Leven Thuisflats & Buurten. De subsidie wordt toegekend door het ministerie van VWS. Met de subsidie kan de gemeente investeren in onafhankelijke ‘Langer Thuiscoaches’, die de concrete vragen en behoeften van bewoners koppelen aan het aanbod van corporaties, zorg- en welzijnspartijen. Ook gebruikt de gemeente het geld voor activiteiten die de gezondheid, het welzijn en de participatie van bewoners bevorderen.

Wethouder Alexander Scholtes (Zorg) zet zich vanaf zijn aantreden in voor de Lang Leven Thuisflats: “Ik wil dat Amsterdam een stad is waar iedereen prettig en gezond oud kan worden. Dat betekent onder meer dat we werken aan zorgzame buurten met voldoende geschikte woningen voor ouderen. Er worden nog te weinig nieuwe woningen gebouwd voor ouderen, maar de Lang Leve Thuisflats bieden een mooie oplossing binnen de bestaande bouw. Zij kunnen de spil vormen van de zorgzame buurt.”

Tot 2040 komen er in Amsterdam 58.000 mensen met een leeftijd van boven de 65 bij, zodat straks ruim een kwart van de inwoners 65+ is. Ook verdubbelt het aandeel 85+ers. Tegelijkertijd woont ongeveer 60% van de 65+ers in een woning die niet volledig toegankelijk is. Om langer zelfstandig (thuis) wonen mogelijk te maken is het belangrijk om woonzorgconcepten te ontwikkelen, met voldoende ruimte voor ontmoeting in de buurt, waar ouderenwoningen zo veel mogelijk geclusterd zijn om zorg en ondersteuning efficiënt te kunnen leveren. Daarom wil de gemeente de komende jaren minimaal twintig Lang Leven Thuisflats realiseren. In 2030 moeten het er dertig zijn. Lang Leven Thuisflats zijn seniorenflats in de bestaande (sociale huur) voorraad die geschikt worden gemaakt om langer zelfstandig in te wonen: door bouwkundige aanpassingen, maar ook door zorgfuncties en gezamenlijke activiteiten aan te bieden.

Cruciaal in de aanpak is de ‘Langer Thuiscoach’, een onafhankelijke verbinder en aanjager die corporaties, zorg- en welzijnspartijen verbindt met de vragen en behoeften van individuele bewoners in de flat. De subsidie van VWS zal voor een belangrijk deel aan deze coaches worden besteed. Ook worden met de middelen activiteiten gefinancierd die de gezondheid, het welzijn en de participatie van bewoners bevorderen. Voor de jaren 2025 en 2026 kan voor dit project ook weer subsidie worden aangevraagd. Momenteel wordt vanuit het Rijk gewerkt aan de invoering van een wet waarmee op termijn ook structurele financiering van de Lang Leven Thuisflats mogelijk is.

Naast de inzet op het verbeteren van de ouderenhuisvesting spant de gemeente zich in voor voldoende mantelzorgondersteuning, de dementievriendelijke stad, het voorkomen of beperken van eenzaamheid onder ouderen en de vitaliteit van deze groep. Een uitwerking van deze inspanningen volgt binnenkort in het actieprogramma ’Zelfstandig, actief en samen oud worden’ (Age Friendly City 2024 – 2029).