AMSTERDAM - Onnodige drempels, borden die niet op ooghoogte hangen of websites die geen audio- of visuele ondersteuning bieden: voor sommige Amsterdammers is het niet vanzelfsprekend om mee te doen in de stad. Samen met bewoners en ondernemers wil de gemeente Amsterdam de stad zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen, zeker met het toenemend aantal ouderen. Daarom heeft het college van B en W een nieuwe subsidieregeling vastgesteld om de sociale en fysieke toegankelijkheid in de stad te verbeteren. Amsterdamse ondernemers, organisaties of initiatieven kunnen per 1 januari 2025 een subsidieaanvraag tot 25.000 euro doen om de toegankelijkheid van hun locatie, evenement, website of app te verbeteren.

Wethouder Alexander Scholtes (Zorg): ‘Amsterdam is een prachtige stad maar is nog lang niet toegankelijk genoeg voor ouderen of mensen met een beperking. Dat leer je snel genoeg als je met iemand in een rolstoel of iemand met een visuele beperking door de stad wandelt. Met deze nieuwe subsidieregeling stellen we organisaties in staat samen met ons hun toegankelijkheid te verbeteren. Zo zetten we kleine maar concrete stappen richting een meer inclusief Amsterdam.’

De subsidieregeling

De subsidie voor het verbeteren van de toegankelijkheid helpt sociale, fysieke en digitale barrières te verminderen, door aanvragers tegemoet te komen die zelf onvoldoende middelen hebben om de toegankelijkheid te verbeteren. Zij kunnen een aanvraag doen in afstemming met ervaringsdeskundigen. Het kan gaan om bouwkundige aanpassingen, zoals een rolstoelhelling of een aangepast toilet. Of om digitale toegankelijkheid van een website, door bijvoorbeeld een spraakvoorziening in te stellen. Maar de subsidie kan ook worden gebruikt om vrijwilligers te trainen in de omgang met mensen met een beperking.

De gemeente Amsterdam heeft in 2022 vergelijkbare subsidies toegekend. Een paar voorbeelden van maatregelen die daarmee zijn genomen:

  • De Stichting Welzijn Doven Amsterdam heeft deuropeners kunnen plaatsen, een drempelhulp neergelegd en een toegankelijk toilet gerealiseerd.

  • Museum Ons‘ Lieve Heer op Solder heeft hun historische grachtenpand toegankelijker kunnen maken voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Daarnaast zijn extra borden opgehangen voor bezoekers die slechtziend zijn.

  • De sociale onderneming, ontmoetingsplek en werkplaats Midwest heeft een lift kunnen plaatsen waarmee het pand toegankelijker is geworden.

Programma Ouderen in Amsterdam

Om dit soort initiatieven te kunnen blijven ondersteunen, is nu geld vrijgemaakt vanuit het Programma Ouderen. Van de beschikbare middelen voor het Programma Ouderen in Amsterdam zal zowel in 2025 en 2026 300.000 euro beschikbaar worden gesteld voor de subsidieregeling Vergroten sociale en fysieke toegankelijkheid in Amsterdam.

Aanvragen kunnen vanaf 1 januari 2025 worden ingediend via de website van de gemeente Amsterdam.