AMSTERDAM - De Amsterdamse bevolking vergrijst: er zijn steeds meer ouderen en die ouderen worden steeds ouder. Zo neemt het aantal Amsterdamse 65 plussers naar verwachting toe van circa 127.000 op dit moment naar 190.000 in 2050. De gemeente wil dat Amsterdam een stad is waar plek is voor iedereen, en dus ook voor het toenemend aantal ouderen. Om te zorgen dat Amsterdammers gezond en prettig oud worden, trekt het college daarom tot en met 2026 15,1 miljoen euro extra uit.


Alexander Scholtes (wethouder Zorg): “Het is mooi dat Amsterdammers steeds ouder worden. Maar er zijn grote gezondheidsverschillen, de eenzaamheid onder ouderen is schrikbarend hoog en teveel senioren wonen in slecht toegankelijke woningen. Ik vind het ontzettend schrijnend dat er in onze stad ouderen zijn die niet op een prettige, veilige en waardige manier oud worden en zie dat er vanuit het Rijk veel te lang is weggekeken van de vergrijzing die op ons afkomt. Met het plan ‘Ouderen in Amsterdam’ zetten we in op het creëren van nieuwe sociale samenhang met zorgzame buurten en laagdrempelige ontmoetingen en activiteiten .Ook werken we aan het dementievriendelijk maken van de stad, zorgen we voor goede mantelzorgondersteuning, en stimuleren we de vitaliteit van ouderen.”

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Samen vitaal ouder worden: wat kunnen mensen zelf doen voor een vitale oude dag en hoe kunnen we ze daarbij helpen?
  2. Zorgzame wijk: mensen wonen in een prettige, zorgzame en inclusieve woon- en leefomgeving met voldoende passend woningaanbod en voorzieningen in de wijk.
  3. Passende ondersteuning en zorg door een wijkgericht netwerk: zorg- en welzijnsorganisaties bieden met elkaar een passend antwoord op zorg- en ondersteuningsvragen, ook voor de mantelzorger en andere naasten.

Om deze ambities te realiseren, trekt het college in 2024 1,7 miljoen euro extra uit voor zorg en ondersteuning voor ouderen vanuit de sociale basis en de Wmo. Het college is bovendien van plan om vanaf 2025 nog meer te investeren in de zorg en ondersteuning. In totaal wordt tot en met 2026 15,1 miljoen euro extra uitgetrokken om de groei van het aantal ouderen in de stad en de ambitie hen gezond en prettig oud te laten worden te ondersteunen.

Eerder werd al bekend dat de gemeente met 23.000 geclusterde woningen en 30 Lang Leven Thuisflats inzet op de zorgzame wijken. Tegelijk met het programma ‘Ouderen in Amsterdam’ presenteert het college ook het actieplan ‘Mantelzorgondersteuning’ en het programma ‘Vitaal Ouder Worden’.