AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam verdubbelt het budget voor de pilot PrEP, het medicijn om besmetting met HIV te voorkomen. Voor de pilot is op dit moment 200.000 euro beschikbaar, daar komt nog 200.000 euro bij. Dit betekent dat er 400 mannen extra gebruik kunnen maken van de medicijnen tot de zomer van 2024. Deze zullen vooral doorstromen vanuit de bestaande wachtlijst. Hierbij geeft de GGD voorrang aan mensen in een kwetsbare positie, zoals mannen met hoog risico gedrag of met een laag inkomen. Er worden nu al 2900 mannen aan PrEP-medicatie geholpen. De extra middelen dragen bij aan het gestelde doel om het aantal nieuwe HIV infecties in Amsterdam in 2026 terug te brengen naar nul. Naast het extra bedrag voor de pilot PrEP investeert de gemeente nog eens 315.000 euro in seksuele gezondheid.
Alexander Scholtes (wethouder Zorg): “Seksuele gezondheid is een belangrijk onderwerp, maar krijgt nog steeds te weinig aandacht. Met dit geld kunnen we extra mensen helpen die nu op nog op de wachtlijst voor PrEP-medicatie staan. Met de uitkomsten van de pilot wil ik met het ministerie van VWS verder in gesprek om PrEP breed beschikbaar te maken voor Amsterdammers. Want wij willen ons doel halen: nul nieuwe HIV-infecties in 2026 in Amsterdam.”
De landelijke pilot PrEP loopt sinds september 2019 tot volgend jaar zomer. Het programma wordt uitgevoerd door de GGD en is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die risico lopen op HIV. PrEP is bewezen effectief en ook via de huisarts beschikbaar. Onderdeel van de pilot is een verplichte eigen bijdrage van 7,50 euro per maand.
Investering in preventie en actie richting Rijk
Naaste de extra investering voor de pilot PrEP maakt de gemeente Amsterdam ook 315.000 euro vrij voor extra capaciteit in de wijkpoliklinieken Centrum Seksuele Gezondheid in Zuidoost, Nieuw-West en Noord (115.000 euro), een onderzoek naar het versterken van de zorg vanuit de transkliniek (100.000 euro) en een eenmalig bedrag van 100.000 euro zodat mensen zich meer willen laten testen op HIV met name in het kader van de European Testing Week van 20-27 november.
De extra middelen komen vanuit het nationale gezond en actief leven akkoord (GALA) en het integraal zorgakkoord (IZA). Daardoor krijgt de gemeente in ieder geval tijdelijk extra ruimte om in preventie te investeren. Het Rijk is verantwoordelijk voor de financiering van de PrEP pilot. De wachtlijst voor die pilot is echter te lang, vindt het college en de gemeenteraad, en daarom zijn meer middelen nodig. Diverse pogingen voor meer financiering (en dus PrEP-verstrekkingen) vanuit het Rijk zijn tot dusver niet gehonoreerd.
De extra investeringen worden verwerkt in de Najaarsnota waarna de gemeenteraad erover beslist.