AMSTERDAM - De gemeente heeft samen met Ajax, andere Amsterdamse voetbalverenigingen en de KNVB de Amsterdamse Voetbal Agenda geïntroduceerd. Als onderdeel daarvan gaat de gemeente niet-gereguleerde commerciële voetbalscholen in het lokale amateurvoetbal aanpakken. Voetbalscholen moeten opgaan in een bestaande Amsterdamse voetbalvereniging, of een overeenkomst aangaan met de gemeente. Voetbalscholen verplichten zich daarmee om te voldoen aan sociale veiligheidscodes, het hebben van een verklaring omtrent gedrag (VOG) voor alle trainers, en professionele werkwijzen. Daarnaast gaan ze huur betalen voor het gebruik van de gemeentelijke velden. Dit alles komt voort uit de Amsterdamse Voetbal Agenda die afgelopen november werd ondertekend. De agenda moet zorgen voor sterke verenigingen in alle wijken van de stad.

De afgelopen jaren is het aantal commerciële voetbalscholen flink gegroeid. Inmiddels zijn er in de hoofdstad bijna evenveel voetbalscholen als verenigingen: 58 stuks. Dit heeft, los van de toegevoegde waarde van voetbalscholen, tot uitholling geleid van het verenigingsleven. Met name bij minder sterke voetbalverenigingen zijn er negatieve gevolgen: teams vallen uit elkaar, trainers vertrekken, saamhorigheid verdwijnt. Ook concurreren trainers van voetbalscholen met jeugdtrainers bij de club. Ook dit zet het verenigingsmodel onder druk. Dit probleem komt voor in heel Nederland.

Commerciële belangen schaden verenigingsleven

De commerciële belangen van een voetbalschool spelen soms een grote rol binnen een vereniging. Veel voetbalscholen betalen geen huur voor velden, terwijl er wél commerciële tarieven van deelnemers worden gevraagd. Een vereniging profiteert hier vaak niet of nauwelijks van. Soms heeft een voetbalschool helemaal geen connectie met een vereniging. Ook is er te weinig zicht op de werkwijze van voetbalscholen en zelfs of wordt voldaan aan basiseisen voor een veilig sportklimaat, zoals een VOG, van de trainers.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen): “Als vader van drie voetballende zoons en fanatiek voetballiefhebber hoor ik de verhalen over voetbalscholen al jaren en zie ze bezig op de velden. Deze scholen kunnen heel leuk zijn, maar ze moeten op een normale , transparante manier opereren en de sport geen schade berokkenen. De vereniging is dé plek waar jonge en oudere Amsterdammers veilig en laagdrempelig kunnen sporten. Dit is heel belangrijk voor hun sociale netwerk. We zien echter dat sommige voetbalbalscholen de clubs ondermijnen. Daar doen we nu wat aan.”

De gemeente biedt vanaf nu een duidelijke keuze voor de samenwerkingsvorm tussen voetbalscholen en verenigingen. Ofwel de voetbalschool integreert volledig in een vereniging, waardoor de eigen jeugdopleiding feitelijk wordt versterkt en uitgebreid. De vereniging heeft dan de regie en verantwoordelijkheid. Ofwel de voetbalschool blijft extern en opereert volledig onafhankelijk van een vereniging. Zij dienen dan zelfstandig afspraken met de gemeente te maken over huur van gemeentelijke velden, basiseisen voor sociale veiligheid en een professionele werkwijze.

Meldpunt voetbalscholen

Ouders zijn niet altijd blij met voetbalscholen. Jonge spelers worden soms alleen opgesteld bij een wedstrijd als ze meedoen met een voetbalschool. Ook wordt er soms (veel) extra geld gevraagd voor toernooien en voor activiteiten bij een profclub die in de praktijk niet veel voorstellen. De KNVB en het Centrum voor Veilige Sport Nederland bieden goede mogelijkheden om grensoverschrijdend gedrag te melden, maar kunnen niet altijd overweg met meer specifieke meldingen over bijvoorbeeld oneigenlijk gebruik van sportvelden of oneerlijk selectiebeleid door belangenverstrengeling. Omdat signalen over voetbalscholen nu informeel binnenkomen, stelt de gemeente een meldpunt in voor misstanden en vragen. Dit meldpunt is online te vinden op amsterdam.nl/meldpuntvoetbal.