AMSTERDAM - In het afgelopen jaar heeft de gemeente Amsterdam via het Jongerenpunt ondanks de coronamaatregelen ruim 5.200 jongeren begeleid naar werk of een studie. Het aantal van 4.450 uitgestroomde jongeren in 2020 werd hiermee zelfs overtroffen. Ruim een derde van de jongeren die dit jaar uitstroomde is ook uitgestroomd uit de bijstand.


Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken): "De coronapandemie heeft veel invloed op de arbeidsmarkt, zeker als je jong bent en bezig bent met de start van je carrière, daarom ben ik trots dat we dit resultaat hebben bereikt. Deze week bleek uit een rapport van SEO economisch onderzoek dat de pandemie de verschillen tussen jongeren op de arbeidsmarkt vergroot. Het afgelopen jaar zijn er landelijk 23.000 minder jongeren gestart op de arbeidsmarkt. Ik ben daarom trots op dat we in de afgelopen twee coronajaren in Amsterdam bijna 10.000 jongeren hebben kunnen begeleiden naar een nieuwe start."

Door de coronamaatregelen is het de afgelopen twee jaar minder eenvoudig om jongeren te bereiken en te koppelen aan werk of een studieplek. De stadsloketten waren dit jaar beperkt bereikbaar, inloopspreekuren op het Jongerenpunt zijn niet meer mogelijk en stages konden niet doorgaan. Daarom is het Jongerenpunt via drie grote campagnes onder de aandacht gebracht, die verspreid over het jaar in de stad en op sociale media zichtbaar waren. Persoonlijk contact was wel mogelijk via adviseurs die de wijken introkken om jongeren actief te benaderen en te ondersteunen. Net als in het vorige coronajaar is daar extra capaciteit voor vrijgemaakt. Verder is het contact met jongeren is grotendeels digitaal, zij kunnen direct telefonisch of via Whatsapp contact leggen met de Jongerenadviseurs bij de gemeente Amsterdam.

Jongerenpunt

Het Jongerenpunt is er speciaal voor Amsterdammers tussen de 18 en 27 jaar en biedt naast begeleiding naar werk of een studie ook nog andere diensten aan. Jongerenadviseurs kunnen via een (online) adviesgesprek jongeren verder helpen richting werk, of via het netwerk aan mbo-scholen hulp bieden bij de doorstroom naar een opleiding of studie. Jongeren die te maken hebben met onvoldoende inkomen of geldproblemen kunnen hulp krijgen om hun schulden aan te pakken door middel van een budgetadviesgesprek. Bij het Jongerenpunt kunnen per 1 januari 2022 al jongeren vanaf 16 jaar terecht.

Digitaal contact via website, Whatsapp en een App

De coronamaatregelen maken fysieke afspraken op de verschillende locaties moeilijker. Daarom is het Jongerenpunt ook digitaal bereikbaar, via de website of direct via Whatsapp. Ook is het mogelijk om via de app 020Werkt direct vacatures te bekijken. De app geeft verder informatie over trainingen die je helpen bij het vinden van een betaalde baan. Daarnaast geeft het Jongerenpunt ook toegang tot het online platform HalloWerk waar jongeren direct in contact kunt komen met werkgevers en meteen kunnen solliciteren op verschillende functies.