AMSTERDAM - Als je weinig te besteden hebt, zijn de dagelijkse kosten voor je huisdier al fors. Laat staan als je hartendiefje ziek is en je ermee naar de dierenarts moet. De stad biedt Amsterdammers met een laag inkomen daarom een tegemoetkoming in de behandelingskosten van hun zieke huisdieren. Wethouder Wedemeijer (Dierenwelzijn) bracht op 20 januari een bezoek aan de 20.000ste patiënt poes Muchacha, haar baasje en de dierenarts die ze hielp.
Met de regeling Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima (ADAM) zijn huisdieren sinds 2016 al 20.000 keer geholpen met een gratis bezoek aan de dierenarts voor een consult, een chip of sterilisatie.
Bezoek aan dierenarts uitstellen
Door gebrek aan geld komt het voor dat mensen met een laag inkomen een bezoek aan de dierenarts uitstellen of hun jonge dieren niet onvruchtbaar laten maken. Gezondheidsklachten van de dieren kunnen hierdoor verergeren. Huisdieren of nestjes kittens worden soms zelfs gedumpt. Om dit te voorkomen, hebben we de ADAM-regeling ingesteld.
Dieren mogen niet de dupe worden
We hebben tot nu toe 20.000 noodzakelijke bezoeken aan de dierenarts vergoed. Nu veel mensen door de coronacrisis en de stijgende energieprijzen moeite hebben om het hoofd boven water te houden, willen we zorgen dat hun huisdieren daar zo min mogelijk de dupe van worden.
ADAM-regeling
Dierenambulance Amsterdam voert de ADAM-regeling uit voor de gemeente en geeft op aanvraag waardebonnen uit aan mensen met een Stadspas. Met deze bon kunnen zij bij veel Amsterdamse dierenartsen terecht. In januari 2016 begon de regeling als proef. Vanaf 2019 is de regeling structureel geregeld, zodat we alle huisdieren en hun baasjes blijvend kunnen ondersteunen.
Chippen en registreren verplicht
Voorwaarde om gebruik te maken van de regeling is dat uw kat of hond gechipt en geregistreerd is. Dat zorgt ervoor dat het dier als het verdwaalt weer bij u terugkomt. Dat chippen en registreren wordt volledig vergoed als u een laag inkomen hebt. Voor honden bestaat sinds 2013 een chip- en registratieplicht.