AMSTERDAM - Ondernemers op de Oudezijds Achterburgwal vrezen meer overlast door het besluit van de gemeente om georganiseerde rondleidingen op de Wallen te verbieden.
Amsterdam heeft veel te bieden. Naast cultuurhistorische bezienswaardigheden staat het Red Light District vaak op de to-do list van bezoekers. Door structurele onderbezetting bij politie, hetgeen de politie zelf ook betreurt, en een gebrek aan kwalitatieve én kwantitatieve handhaving, ontstaat bij een zeer beperkt deel van bezoekers het idee dat alles kan en mag op de Wallen. Er is niemand die ze aanspreekt.
Het zijn juist déze ongeorganiseerde groepen of groepjes die zich misdragen en voor de grootste overlast zorgen. Het is nooit één persoon of een gezin. Elke wallenondernemer en elke bewoner die daadwerkelijk woonachtig is op de Wallen weet dat, inclusief de sekswerkers. Zij bevestigen aan eenieder die naar hen wil luisteren dat het vrijwel uitsluitend ongeorganiseerde groepjes mannen zijn die zich respectloos jegens hen gedragen. Ook al is dit maar een klein percentage van de bezoekers (vrijgezellenfeesten, voetbalsupporters etc.), het heeft een grote impact op de sfeer en leefomgeving in de buurt.
Groepen van beperkte omvang met professionele gidsen daarentegen zorgen helemaal niet voor overlast. Ook dat is een feit dat elke ondernemer en bewoner kan beamen. Met het eerdere convenant en een vergunningenstelsel voor gidsen heeft de gemeente bovendien een instrument in handen om goede werkzame afspraken te maken met gidsen, die daar ook voor open staan. Het besluit van de gemeente om dit overboord te gooien wekt verbazing alom. De maatregel ontbeert elke realiteitszin. Het aantal bezoekers op de Wallen verandert namelijk niet door rondleidingen te verbieden. Wel het aantal ongeleide groepen. Dat neemt toe. En die zorgen nu juist voor de meeste overlast.