Denk je dat je een probleem met alcohol hebt? Je bent bepaald niet de enige: naar schatting hebben zo’n 80.000 Nederlanders een alcoholverslaving. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede hulpprogramma’s om het probleem weer beheersbaar te maken. En ook kan je veel aan zelfzorg doen om je leven weer op de rails te krijgen. Ontdek hier hoe je een alcoholprobleem stap voor stap onder de knie kunt krijgen.

Accepteer dat je moeite hebt met drank

Volgens de schattingen krijgt zo’n 20 tot 25 procent van alle drinkers op een gegeven moment een alcoholprobleem. Je hoeft je dus absoluut niet te schamen: alcohol is erg verslavend en overal te krijgen. Hoe eerder je inziet dat je een alcoholprobleem hebt en dat dat je leven negatief beïnvloed, hoe sneller je kunt ingrijpen om de situatie onder controle te krijgen. Slik dus je trots in, en durf te praten met een goede vriend of vertrouwd familielid.

Stap naar de professionals

Ga naar de huisarts of de lokale GGD: jouw eerste stop om erger te voorkomen. Deze professionals kunnen jou laten kennismaken met een instantie die aansluit bij jouw situatie. Dat kan een verslavingsarts of een psycholoog zijn, of een medisch behandelcentrum dat gespecialiseerd is in dit type problematiek. Er zijn speciale bedrijven die programma’s voor afkicken in Afrika aanbieden, waar je uit je bekende en riskante thuisomgeving aan jezelf kunt werken.

Volg een behandeling

De behandeling van een alcoholverslaving kan verschillende vormen hebben. Verschillende soorten therapie helpen je om je gedrag te veranderen, om probleemgedrag te doorbreken, en om grip te krijgen op je drinkgedrag. Een goed werkende vorm van therapie is cognitieve gedragstherapie, waarbij je negatieve gedachten leert herkennen en beheersen. Er zijn ook steungroepen zoals de Anonieme Alcoholisten, waar je met lotgenoten eerlijke gesprekken kunt hebben over gedragspatronen en uitdagingen. Veel alcoholverslaafde mensen hebben baat bij deze behandelingen.

Pas je gedrag aan

Door de behandeling van professionals en jouw eigen inzet kan je je drinkgedrag en leefwijze veranderen. Daar kunnen verschillende componenten bij komen kijken. Bijvoorbeeld een beter slaappatroon creëren, sporten, gezonder eten en je huis opgeruimd houden. Het kan erg helpen om nieuwe of oude interesses te ontdekken, waarmee je een prettige en afleidende dagbesteding krijgt. Ook probeer je nieuwe manieren uit om om te gaan met situaties of problemen die ervoor kunnen zorgen dat je gaat drinken: zogenaamde copingstrategieën.

Zorg voor steun en nazorg

Alcoholverslaving kan zwaar en hardnekkig zijn. Het is daarom heel verstandig om steun te zoeken bij vrienden en familie, of bij één van de supportgroepen die we eerder noemden. Het is ook een goed idee om een vinger aan de pols te houden door periodieke afspraken te blijven maken met een behandelaar en eerlijk met die persoon te praten over hoe het met je gaat. Een alcoholprobleem oplossen kan een kwestie van een lange adem zijn. Zet door, heb geduld, wees lief voor jezelf - en je kunt toewerken naar een fijner en waardevoller leven.