AMSTERDAM - Amsterdam kent een florerend jongeren- en studentenleven, logisch, bij uitstek leent Amsterdam zich met de talloze hippe horecazaakjes en sfeervolle oude binnenstad als metropool voor jongeren. Amsterdam is gewoon dé stad voor jongeren. Je onderdompelen in de bruisende energie van de stad en genieten van het leven dat Amsterdam je te bieden heeft. Maar waar vestigen jongeren zich? Welke stadsdelen zijn populair onder jongeren?
Favoriete woongebieden in Amsterdam voor jonge mensen
Een favoriet woongebied voor jongeren moet aan een aantal voorwaarden voldoen; het moet aantrekkelijk zijn, er moet een hippe jongerencultuur aanwezig zijn, de plek moet charme uitstralen en een mengeling van oude (industriële) cultuur en hippe nieuwe plekken bevatten. Tot slot moeten de woningen ook nog enigszins betaalbaar blijven én überhaupt aanwezig zijn. Ook mag de wijk waar de jongere woont wellicht iets minder hip zijn, zolang het maar in de directe omgeving ligt van zo'n aantrekkelijke wijk.
Waar voelen jongeren zich prettig in Amsterdam?
De meest favoriete plekken om in de directe omgeving daarvan te wonen zijn de wijken Zeeburg, Westerpark, Oud West en de Pijp. Jongeren verhuizen en settelen zich het vaakst in deze stadswijken. Daarnaast vinden veel jongeren sowieso de oude stadsdelen in de binnenstad aantrekkelijk, zoals de Jordaan en de Rivierenbuurt, maar ook het wat 'chiquere' Oud Zuid. Kun je daar een kamer bemachtigen, of kun je er na je studie een appartement kopen, dan zijn ook dit gewilde plekken voor jongeren om zich tot aan gezinsvorming zich te settelen.
Verhuizing naar een stadswijk
Amsterdam is een vergaarbak van nieuwe instroom; jongeren uit het hele land trekken vaak voor werk en studie richting Amsterdam - om over toeristen nog maar te zwijgen. Ook verhuisbedrijven nemen deze tendens al jaren waar. Waar de oud-Amsterdammer vaak zijn heil heeft gezocht en gevonden in naburige steden als Almere, bevolken nu vooral niet-Amsterdammers Amsterdam. Het kan ook niemand ontgaan, want verhuiswagens blokkeren maar wat vaak de nauwe straatjes: weer een verhuizing en dus weer een opstopping of stremming van het verkeer.
Wie zelf verhuisplannen heeft doet er verstandig aan niet met de eerste de beste verhuizer in zee te gaan: meestal betekent dit de hoofdprijs betalen. Het heeft ook geen zin om per se een verhuisbedrijf uit Amsterdam zelf in te schakelen. Het verstandigste is om allereerst verhuisoffertes te vergelijken. Verhuisoffertes vergelijken doe je online op een overkoepelende website, wat zeer eenvoudig werkt. Via een vragenlijst geef je aan wanneer de verhuizing zou moeten plaatsvinden, wat de afstand is en hoeveel huisraad er ongeveer meegaat. Vaak kunnen er nog extra opties worden aangegeven, zoals het bezemschoon opleveren van de woning die achtergelaten wordt, of het helpen pakken; kortom, assistentie bij de verhuizing.
Eenmaal aangegeven hoe de verhuizing er dus uit moet zien, zullen diverse aangesloten verhuisbedrijven een persoonlijke offerte versturen en op deze wijze is de prijs goed te vergelijken. Verhuisoffertes laten soms grote prijsverschillen zien. Het prijsverschil kan zomaar duizend euro zijn bijvoorbeeld, zelfs op een relatief laag verhuisbedrag. Het is dus aan te raden om écht even die prijzen en geboden diensten naast elkaar te leggen en op onderzoek uit te gaan.