Wist je dat bhv staat voor bedrijfshulpverlening, ook al is die term minder bekend dan EHBO? Een bhv’er is gewoon een medewerker die niet alleen eerste hulp kan bieden, maar ook weet hoe je een brand moet blussen, collega's waarschuwt bij noodgevallen en het aanspreekpunt is voor de hulpdiensten. Tijdens een bhv-cursus leer je al deze belangrijke vaardigheden en word je gecertificeerd bedrijfshulpverlener. Benieuwd wat je precies leert en doet tijdens zo’n cursus? Wij geven je een overzicht van de verschillende onderdelen en wat je kunt verwachten.


Eerste hulp verlenen bij ongevallen

Een van de belangrijkste onderdelen van een BHV-cursus is het leren verlenen van eerste hulp. BHV’ers zijn vaak de eersten die in actie komen wanneer zich een ongeval voordoet. In de cursus leer je hoe je een slachtoffer veilig kunt helpen, hoe je de situatie beoordeelt, en wanneer je professionele hulp moet inschakelen. De focus ligt op het stabiliseren van de vitale functies zoals ademhaling, bloedsomloop en bewustzijn. Daarnaast leer je reanimeren en hoe je een AED (automatische externe defibrillator) gebruikt. Niet alleen leer je de basis van levensreddende handelingen, maar ook hoe je kalm en effectief moet handelen bij minder ernstige letsels zoals snijwonden, kneuzingen of botbreuken.

Brandbestrijding: handelen bij brand

Branden zijn een van de meest voorkomende noodsituaties op de werkvloer. Tijdens een BHV-cursus van 9093opleidingen.nl leer je hoe je een beginnende brand kunt bestrijden en welke blusmiddelen geschikt zijn voor verschillende soorten branden. Het is van groot belang dat je weet hoe je een kleine brand veilig kunt aanpakken voordat deze uit de hand loopt. Ook krijg je inzicht in de gevaren van rook en vuur, en hoe je hierbij op een veilige manier kunt handelen. Je leert niet alleen hoe je een brand blust, maar ook wanneer het tijd is om te ontruimen en de hulpdiensten te alarmeren. Daarnaast komt het gebruik van de juiste communicatiemiddelen aan bod, zodat je snel en effectief kunt optreden.

Ontruiming van een gebouw

Bij een noodsituatie zoals een brand of gaslek kan het nodig zijn om een pand te ontruimen. In de BHV-cursus leer je hoe je een ontruiming organiseert en uitvoert. Je wordt getraind in het begeleiden van collega's naar een veilige plek en leert wat de beste procedures zijn om een evacuatie zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Het is hierbij essentieel om op de hoogte te zijn van de veiligheidsvoorzieningen in een gebouw, zoals nooduitgangen, vluchttrappen en noodverlichting. Daarnaast leer je hoe je de brandweer en andere hulpdiensten op de hoogte houdt van de situatie en wat de status van de evacuatie is.

Communicatie tijdens calamiteiten

Een belangrijk aspect van de BHV-cursus is het effectief leren communiceren tijdens een noodsituatie. Of het nu gaat om het alarmeren van collega's of het coördineren met hulpdiensten zoals de brandweer, politie of ambulance, duidelijke en tijdige communicatie is van levensbelang. De cursus leert je hoe je informatie snel en accuraat kunt doorgeven om verwarring en paniek te voorkomen. Je leert ook welke communicatiemiddelen je kunt gebruiken en hoe je moet omgaan met de stress die een noodsituatie met zich meebrengt.

Theoretische kennis en praktijkervaring

Een BHV-cursus combineert theorie met praktijkoefeningen om ervoor te zorgen dat je niet alleen begrijpt wat je moet doen, maar het ook daadwerkelijk kunt uitvoeren. Je leert de basisprincipes van brandveiligheid, eerste hulp en evacuatie in theorie, maar je zult deze kennis ook in de praktijk brengen tijdens oefenscenario’s. Dit kan variëren van het blussen van een kleine brand tot het reanimeren van een oefenpop met een AED. Na afronding van de cursus doe je een theoretisch examen om je kennis te toetsen. Heb jij al een certificaat?