AMSTERDAM - Wie op zichzelf woont, kan allerlei verschillende verzekeringen afsluiten. De meeste mensen denken al snel aan woonverzekeringen. Maar wat is een woonverzekering eigenlijk? Dit is niets anders dan een overkoepelende term voor een opstalverzekering en inboedelverzekering. Toch zijn er nog andere verzekeringen die je af kunt sluiten. Hypotheekbescherming is hier een goed voorbeeld van. Omdat dit niet verplicht is, sluit lang niet iedere Nederlander deze verzekering af. Zonde, want je kunt er wel degelijk baat bij hebben. Om jou het belang hiervan in te laten zien, vertellen wij je in deze tekst wat hypotheekbescherming precies inhoudt.
Verzeker jezelf tegen inkomensverlies
Als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, komt er aanzienlijk minder geld binnen dan je gewend bent. Gevolg hiervan is dat je mogelijk niet meer aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Zo kun je de hypotheek misschien niet meer betalen. In dat geval bestaat de kans dat je jouw huis moet verkopen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Met hypotheekbescherming hoef je hier niet bang voor te zijn.
Hypotheekbescherming staat ook wel bekend als woonlastenverzekering. Krijg je te maken met inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Dan keert een verzekeraar je iedere maand een bedrag uit. Grote voordeel hiervan is dat jij jouw hypotheek gewoon kunt betalen. Je hoeft je hierdoor niet langer zorgen te maken over het financiële plaatje. Zodoende kun jij je volledig focussen op jouw herstel of in alle rust op zoek gaan naar een nieuwe baan.
Wat wordt er precies gedekt?
Voordat je voor hypotheekbescherming kiest, wil je ongetwijfeld eerst weten wat er precies gedekt wordt. Als je voor de standaard verzekering kiest, ontvang je een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Een verzekeraar keert jou al geld uit bij 35% arbeidsongeschiktheid. De uitkering ontvang je niet vanaf het begin, maar een jaar nadat je arbeidsongeschikt werd. Bij het afsluiten van een woonlastenverzekering bepaal je zelf de duur en hoogte van de uitkering. De uitkering stopt als je de uitkeringsduur bereikt hebt of je minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt verklaard.
Werkloosheid maakt niet standaard onderdeel uit van hypotheekbescherming. Toch kun jij je hier bij veel verzekeraars wel aanvullend voor verzekeren. Je ontvangt dan ook een uitkering als je volledig werkloos bent. In het geval van werkloosheid stopt de uitkering na maximaal 12 maanden. Vind je nieuw werk? Dan stopt de uitkering per direct.
Premie woonlastenverzekering
Je bent inmiddels op de hoogte van de voordelen van hypotheekbescherming. Mogelijk wil je zelf wel een woonlastenverzekering afsluiten. Dit brengt kosten met zich mee. Je betaalt maandelijks namelijk premie voor deze verzekering. Hoeveel hypotheekbescherming jou kost? Dat is op voorhand helaas niet precies te zeggen. De kosten worden namelijk beïnvloed door de keuzes die je zelf maakt. Zo valt de premie hoger uit als je werkloosheid mee wilt verzekeren. Daarnaast betaal je meer als je voor een hoger verzekerd bedrag kiest. Kortom: de kosten van een woonlastenverzekering heb je grotendeels zelf in de hand.