AMSTERDAM - Heb jij haarscherpe ogen (en oren!) en een nieuwsgierige geest? Weet je veel van vogels in Nederland en zou je je kennis willen uitbreiden? Geef je dan op als vogelteller voor het Amsterdamse Bos.
Wat houdt het in?
Met een groepje vrijwilligers tel je op 7 momenten de vogels in een gebied in het Amsterdamse Bos. Ervaren vogelaars begeleiden in het begin de tellingen.
In totaal gaat het om minimaal 7 dagdelen in het voorjaar van ongeveer 3 uur:
- 5 ochtenden (bij zonsopkomst aanwezig!)
- 2 nachten
We vragen je wel je voor minimaal 1 jaar hieraan te verbinden, in verband met de tijd die we investeren in je begeleiding.
Kortom: het is gratis, maar niet vrijblijvend. Je krijgt er aantrekkelijke (werk-)ervaring en kennis voor terug.
Ben ik geschikt?
We verwelkomen je graag als vogelteller, als je:
- een gedegen basiskennis hebt van de meest voorkomende soorten (bos-)vogels in Nederland
- minimaal 7 keer wilt komen tellen (zie bovengenoemde dagdelen/tijden)
- je hier minimaal 1 jaar aan wilt verbinden.
17 februari: startbespreking broedvogelmonitoring
Zaterdag 17 februari organiseert boswachter Abe van ’t Wout een startbespreking broedvogelmonitoring, speciaal voor geïnteresseerden. Kom langs en kijk of het iets voor jou is!
- Datum: zaterdag 17 februari 2018
- Tijd: 14:00-16:00 uur (inloop vanaf 13:45 uur)
- Locatie: Beheerkantoor Amsterdamse Bos (Nieuwe Meerlaan 3, 1182 DB, Amstelveen)
- Deelname: Je kunt je opgeven voor de startbespreking door een mailtje te sturen naar de boswachterij: boswachterij@amsterdam.nl.
Deelname aan de startbespreking is vrijblijvend, je kunt ter plekke beslissen of je je opgeeft als vogelteller.
Doel van de vogeltellingen
Het doel van de tellingen is tweeledig:
- Voor Sovon zoveel mogelijk data verzamelen over vogels in Nederland (soorten, populaties, individuen). De resultaten van de tellingen vormen een basis voor het landelijke natuurbeleid en -beheer.
- Voor het Amsterdamse Bos is het belangrijk om kennis te hebben van de aanwezige soorten en populaties, omdat we daarmee de effecten van ons beheer kunnen toetsen.
Inventariseer je graag jouw favoriete gebied in het Amsterdamse Bos? Geef dit dan aan. Het is mogelijk om de inventarisaties samen of alleen uit te voeren. De uitvoering kan in overleg op voorkeursdagen worden gepland.
BMP-monitoringmethode SOVON
De BMP tellingen geven een mooi beeld van waar bepaalde soorten voorkomen. Door meerdere keren op dezelfde plek terug te keren ontdek je patronen in gedrag. Wanneer je een gebied beter leert kennen ontdek je bijvoorbeeld dat die ene merel steevast in dezelfde boom zijn liedje zingt en die ijsvogel een vaste ronde maakt op zoek naar voedsel.
In het noorden van het Amsterdamse Bos hebben we in 2015 voor het eerst broedvogelmonitoring uitgevoerd en in de daarop volgende jaren met behulp van vrijwilligers gevolg aan gegeven.
In tegenstelling tot wat voor veel andere groepen vogels geldt, blijkt het goed te gaan met de bosvogels in Europa. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de lichte toename van bosareaal, het ouder worden van bestaande bossen en de landelijke omslag in de visie op bosbeheer.
Steeds meer bossen worden geïntegreerd (en daardoor natuurlijker) beheerd. Het aantal bossen waar alléén een oogstdoelstelling is, neemt af.
Het is mooi om te zien dat ook in het Amsterdamse Bos typische bos(-vogel-)soorten voorkomen zoals de kleine bonte specht en de appelvink.
Als meedoet aan dit project, wordt je uitgelegd hoe een BMP telling werkt. Indien nodig kan worden voorzien in begeleiding door ervaren vogelaars.