Veiligheid en gezondheid zijn een groot goed. Ze gaan vaak hand in hand. Buiten op straat, bij mensen thuis maar ook op de werkvloer. Daarom is het zo belangrijk om als bedrijf of organisatie de veiligheid op de werkvloer op orde te hebben. Dat bereik je vaak niet met één voorzorgsmaatregel, maar door er meerdere te implementeren die gezamenlijk de veiligheid kunnen borgen, mits op de juiste manier toegepast. We bespreken in dit artikel een aantal belangrijke pilaren van veiligheid op de werkvloer.
Bedrijfshulpverlening (bhv)
Iedere werkgever in Nederland is verplicht om een of meerdere bedrijfshulpverleners, oftewel bhv’ers, in de gelederen te hebben. Dit zijn aangewezen personen die opgeleid worden om in medische en andere noodsituaties andere aanwezigen te helpen in de vorm van eerste hulp, evacuatie of het onder controle houden van de situatie. Bhv’ers zijn sleutelfiguren wat betreft de veiligheid op de werkvloeren op momenten dat die juist in het geding is. Er moet er altijd minimaal één aanwezig zijn en afhankelijk van het aantal medewerkers mogelijk meer. Daarom kun je er beter te veel hebben dan te weinig. Stuur als werkgever daarom voldoende mensen op bhv cursus in Amsterdam.
Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen
Als er sprake is van specifieke gevaren op de werkvloer, kan het zijn dat persoonlijke beschermingsmiddelen essentieel zijn om werknemers te beschermen. Denk daarbij aan belangrijke zaken zoals helmen, veiligheidsschoenen, handschoenen, veiligheidsbrillen, gehoorbescherming en ademhalingsmaskers. Welke er nodig zijn hang natuurlijk af van de risico's die in een specifieke werkomgeving aanwezig zijn, maar het juiste gebruik, voldoende aanwezigheid en de regelmatige inspectie van deze middelen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de veiligheid op de werkvloer.
Veiligheidsmarkeringen en bebording
Ga er nooit van uit dat dingen automatisch goed gaan en mensen in alle gevallen weten hoe te handelen. Het is belangrijk om niets aan het toeval over te laten, en in het kader daarvan helpen duidelijke veiligheidsmarkeringen en bebording werknemers en eventuele bezoekers om gevaren te herkennen en te vermijden. Dit kunnen waarschuwingsborden en vloermarkeringen, maar natuurlijk ook nooduitgangsborden en eventueel verkeersborden voor intern transport. Dit soort visuele hulpmiddelen moet goed zichtbaar en begrijpelijk zijn voor iedereen en het is belangrijk dat deze markeringen regelmatig geïnspecteerd en onderhouden worden, zodat ze effectief kunnen blijven bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer.
Veiligheidsprocedures en training
Om in risicovolle situaties ervoor te zorgen dat er op een veilige manier gewerkt wordt, is het van groot belang om veiligheidsprocedures te implementeren en personeel regelmatig van training te voorzien. Het is belangrijk dat er noodplannen ontwikkeld worden, werknemers getraind worden in het juiste gebruik van apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen en dat er evacuatieoefeningen plaatsvinden. Protocollen moeten regelmatig opnieuw geëvalueerd worden en veiligheidsopleidingen moeten regelmatig worden herhaald om ervoor te zorgen dat de veiligheid op de werkvloer gewaarborgd blijft.
Onveilige situaties zijn niet in ieder beroep volledig te voorkomen, maar alles wat je als werkgever kunt doen om daar wel voor te zorgen, moet je doen. Als werknemer is het van groot belang je bewust te zijn van de risico’s die jij en je collega’s lopen en de veiligheidsmaatregelen dan ook serieus te nemen. Het gaat immers om je eigen gezondheid en die van andere aanwezigen. We hebben er allemaal een morele verantwoordelijkheid in om die niet alleen voor onszelf, maar ook voor elkaar te waarborgen.