AMSTERDAM - Amsterdam heeft een lange historie achter de rug en is terug te zien in de stadsbouw. Deze uit de Middeleeuwen stammende stad was geheel ingericht op zeevaart en handel. Het is de eerste plek op aarde waar een aandelenbeurs is opgericht, welke beter bekend staat als de Beurs van Berlage. Kortom logistiek gezien waren de grachten, straten én de huizen zelf gebouwd vanuit het oogpunt van die tijd. Nu zeevaart op een andere manier wordt bedreven met grote vrachtschepen gevuld met zeecontainers is de noodzaak van het grachtenweb en de hoge huizen verloren gegaan. Mooi zijn de grachtenpandjes wel, zo mooi zelfs dat de grachtengordel met de talrijke tuit-, trap- en klokgevels wordt gerekend tot UNESCO werelderfgoed. Verhuizen uit of naar zo’n herenhuis aan het water kan echter wel een uitdaging zijn. Daarom is het inschakelen van verhuisbedrijf Amsterdam een goed idee. Een verhuizer beschikt over de nodige apparaten en middelen om het transport en op locatie verplaatsen van inboedel te vereenvoudigen.


Hoge herenhuizen

Verhuizen naar een pand aan de Amsterdamse grachten vergt een andere aanpak dan de meeste huizen. Zulke herenhuizen zijn doorgaans ontzettend smal. In de middeleeuwen was het gebruikelijk om belasting te heffen op basis van hoe breed (of smal) de gevel van het pand was. De hoogte in bouwen was geen probleem. Om die reden zijn de Amsterdamse herenhuizen bijzonder hoog. Aan de ene kant geeft dit een uniek karakter aan de stad, maar aan de andere kant wordt het hierdoor wel lastig om je nieuwe vierpersoonsbank op de bovenste verdieping te krijgen. Gelukkig is daar een oplossing voor: de verhuislift. Met een verhuislift is het mogelijk om een paar verdiepingen over te slaan wat betreft sjouwwerk. Je kan de lift laden met de inboedel en elk meubelstuk, koelkast of wasmachine stuk voor stuk door het raam naar binnen krijgen. Dat voorkomt schade aan de muren én het meubilair zelf. Een verhuislift huren in Amsterdam is daarom geen overbodig luxe. En als je in de stijl van het verleden wilt verhuizen kan je altijd nog de ouderwetse hijsbalken gebruiken die voor veel gevels hangen.

Nauwe stegen

In het verleden was de stad volgebouwd met kleine illegale huisjes en krotten. Deze soms piepkleine woningen waren met de straat verbonden via nauwe steegjes en gangen. Op z’n smalst was de doorgang van die steegjes amper 80 centimeter, smal genoeg om turf, de brandstof uit de tijd, te kunnen vervoeren. Ook werd er vee gehouden en bevonden er zich boomgaarden achter de grachtenpanden. Echter zijn de meeste van deze woningen vanwege brandveiligheid en de mensonterende omstandigheden gesloopt. De gangetjes die nog wel zijn overgebleven zijn tegenwoordig geen gangbare routes meer en zijn te herkennen aan de witte naambordjes met blauwe letters. Wanneer je vandaag de dag verhuist hoef je je dus geen zorgen te maken dat je al jouw inboedel door zo’n nauwe gang hoeft te verhuizen. De Amsterdamse gemeente heeft daar vele jaren geleden al een stokje voor gestoken.

Smalle straten aan de gracht

Wel zijn er nog talloze straten langs grachten te vinden. Als ze erg nauw zijn kunnen dit straten met eenrichtingsverkeer zijn of zijn ze volledig afgesloten voor voertuigen. Een verhuizing goed regelen kan daardoor lastig gaan. Een ervaren verhuisbedrijf kan in dat soort gevallen hulp bieden met verhuiskarretjes en steekwagentjes. En uiteraard is een groot formaat verhuiswagen comfortabeler om in één keer vol te laden dan om tig keer met de auto op en neer te rijden door dit soort smalle straten.