Geen medewerker kan gemist worden
Jaarlijks vinden er in ons land meer dan 200 duizend bedrijfsongevallen plaats. Bij ruim tien procent daarvan is er sprake van een ernstig ongeval waarbij een bezoek aan het ziekenhuis nodig is. Ongeveer zeventig keer per jaar is er zelfs sprake van een fataal ongeluk. Als economische motor, en ook nog eens de kartrekker als het gaat om groei, zullen in Amsterdam verhoudingsgewijs veel bedrijfsongevallen voor komen. Zeker nu veel bedrijven al met een hoog verzuim vanwege coronabesmettingen of quarantaine te maken hebben, kan er niemand gemist worden. Goed dus om, zeker nu in veel sectoren de vraag weer aantrekt, meer aandacht te geven aan veiligheid. Dit kun je onder andere doen door middel van de VCA.
Veiliger werken met de VCA
De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Deze set veiligheidseisen werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de Nederlandse offshore- en petrochemische industrie, maar wordt tegenwoordig in allerlei risicovolle branches en functies toegepast. Werken mensen bijvoorbeeld met machines of op hoogte, zoals bijvoorbeeld in de bouw, de installatiebranche of bij schoonmaak- en hoveniersbedrijven? Dan kan een individueel of VCA-bedrijfscertificaat medewerkers veiliger laten werken, waardoor de kans op een bedrijfsongeval afneemt.
Zo haal je als bedrijf een VCA-certificaat
Er zijn verschillende VCA-certificaten. Allereerst meer over de bedrijfscertificaten. Om dit te verkrijgen, laat je als bedrijf een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) uit te voeren. Aan de hand hiervan weet je of extra beschermende middelen nodig zijn, risicovol materiaal goedgekeurd is, of en hoe de werkomgeving veiliger gemaakt kan worden en of er mogelijk individuele certificeringen nodig zijn. VCANederland kan vervolgens ondersteunen bij het opzetten van een VCA-systeem dat aansluit bij je bedrijf. Zodra dit geïmplementeerd is, kun je een audit laten uitvoeren. Voldoet je bedrijf aan de eisen, dan ontvangt het bedrijf een VCA-certificaat.
VCA-persoonscertificering
Daarnaast zijn er ook VCA-cursussen voor persoonlijke certificering. Afhankelijk van de functie is een VCA Basis-certificaat of VCA VOL (VCA Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden) het meest interessant. De tijdsinvestering voor beide cursussen is ongeveer een hele dag. De cursus kan door middel van zelfstudie of elearnings gevolgd worden, of klassikaal. De cursussen sluit je af met een examen, waarvoor je een minimaal aantal punten dient te behalen. Handig: uiteraard is er een VCA examen Amsterdam.