⦁Zet je thermostaat een graad lager.
Voor elke graad lager die je je thermostaat zet, bespaar je ongeveer 6% op je energiekosten.
⦁Isoleer je huis.
Goede isolatie helpt je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer. Dit kan je veel energie besparen op je verwarmings- en airconditioningrekeningen.
⦁Doe je was op een lagere temperatuur.
Het is niet nodig om je was op 60 of 90 graden te wassen. Je kunt je wasgoed ook schoon krijgen op een lagere temperatuur, zoals 30 of 40 graden.
⦁Droog je was aan de lijn.
Het drogen van je was in de wasdroger is een energieverslindende activiteit. Je kunt veel energie besparen door je was aan de lijn te drogen.
⦁Gebruik energiezuinige apparaten.
Energiezuinige apparaten verbruiken minder energie dan oude apparaten. Als je je apparaten gaat vervangen, kies dan voor energiezuinige apparaten. Vervang bijvoorbeeld halogeenlampen door energiezuinige ledlampen.
⦁Schakel apparaten uit als je ze niet gebruikt.
Zelfs als je apparaten op stand-by staan, verbruiken ze nog steeds energie. Schakel je apparaten uit als je ze niet gebruikt om energie te besparen.
⦁Vervang je gloeilampen door ledlampen.
Ledlampen zijn veel zuiniger dan gloeilampen. Ze verbruiken tot 80% minder energie en gaan ook veel langer mee.
⦁Sluit tochtgaten.
Tochtgaten laten koude lucht binnen in de winter en warme lucht naar buiten in de zomer. Dit kan je energierekening verhogen. Sluit tochtgaten met tochtstrips of ander materiaal.
⦁Laat je huis niet te lang onverwarmd.
Als je je huis niet gebruikt, zet je de verwarming dan uit of zet hem op een lagere stand.
⦁Profiteer van de zon.
Laat in de winter zoveel mogelijk daglicht binnen in je huis. Zet de gordijnen open en gebruik zonwering om de warmte binnen te houden in de zomer.
⦁Koop een energieverbruiksmeter.
Hiermee kun je zien hoeveel energie je apparaten verbruiken. Dit helpt je om energieverbruikers te identificeren die je kunt vervangen door energiezuinigere alternatieven.
⦁Maak gebruik van slimme thermostaten.
Slimme thermostaten kunnen je helpen om energie te besparen door je verwarming of airconditioning automatisch aan en uit te zetten als je niet thuis bent.
⦁Koop dakisolatie.
Dakisolatie helpt om warmte in de winter en koude lucht in de zomer binnen te houden. Dit kan je veel energie besparen op je verwarmings- en airconditioningrekeningen.
⦁Plant bomen en struiken rond je huis.
Bomen en struiken kunnen helpen om je huis te beschermen tegen de wind en de zon. Dit kan je helpen om energie te besparen op je verwarmings- en airconditioningrekeningen.
Door bovengenoemde tips te volgen kun je veel stroom besparen in het najaar. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Begin er vandaag mee!