SURINAME - Suriname heeft besloten dat 25 februari, de dag waarop Desi Bouterse in 1980 met een coup de macht greep in het land, niet langer een vrije dag is.
De regering vindt dat het niet gepast is zoveel gewicht te geven aan een moment in de geschiedenis van het land waar zoveel discussie over bestaat.
De latere President Bouterse en zijn mede-coupplegers stuurden in februari 1980 de democratisch gekozen regering van Suriname weg. Hierna kende het land jarenlang een militair bewind, dat onder meer verantwoordelijk was voor de zogenoemde Decembermoorden. (In Amsterdam, vlakbij het Waterlooplein is een herdenkingsplaquette met de namen van de vermoorde Surinamers),
De regering van Bouterse, die in 2010 gekozen werd tot president, besloot in 2011 dat 25 februari voortaan gevierd moest worden als de Dag van Bevrijding en Vernieuwing in het land.
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken maakte nu 10 jaar later het besluit bekend, de afschaffing van de Dag van Bevrijding en Vernieuwing in het land. Hij deed dat in een gesprek met Dagblad Suriname. De regering heeft het besluit genomen na overleg met talloze maatschappelijke organisaties.