AMSTERDAM - Starters hebben het steeds moeilijker om een huis te kopen. Het vervelende is dat de rente nu juist geschikt is om een huis te kopen en om eindelijk uit een huurhuis te vertrekken. Toch is dat voor veel starters onmogelijk vanwege de strenge regels rondom een hypotheek. Uit onderzoek blijkt dat juist jongeren uit de grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) de dupe zijn van deze ontwikkeling.
Strengere regels omtrent hypotheek
Het maximaal te lenen bedrag is afhankelijk van hoeveel iemand verdient. Bovendien is het voor de bank noodzakelijk om de aard van het contract te bekijken: heeft iemand een vast contract of een contract dat telkens wordt verlengt met 12 maanden. Vooral in dat laatste geval is het steeds lastiger om een goede hypotheek te krijgen.
Je krijgt niet meer geld dan het huis
Je kunt tegenwoordig ook niet méér geld lenen dan dat je koophuis waard is. Koop je een huis van drie ton, dan mag je maximaal drie ton lenen bij de bank. Alle andere kosten (makelaar, adviesbureau, belastingen et cetera) moet de starter en zijn partner allemaal zelf betalen. En wat als je dan ook nog eens een dergelijk huis op wilt knappen, dan is je portemonnee snel leeg. Dat is voor veel mensen bijna onmogelijk, zeker als er ook nog eens een studieschuld is die moet worden afbetaald en de maandelijkse huur zo drukt op de kosten.
Makkelijk een budget maken
Voor starters is het wel makkelijk om naar platforms te gaan waar ze de maximale hypotheek berekenen. Door verschillende factoren in te vullen, zoals salaris, aard van het contract, eigen geld, kan de site de maximaal te krijgen lening of hypotheek berekenen die de bank aan een starter kan geven. Het is helemaal niet zo gek om dat zelf ook eens te proberen: misschien val jij net boven de grens dat je wel een hypotheek voor een goed bedrag zou kunnen afsluiten?
Vooral problemen bij laaggeschoolden
Eigenlijk zou 9 op de 10 jongeren tegenwoordig wel een huis willen kopen, maar uit de cijfers blijkt dat het vooral voor laaggeschoolden onmogelijk is om een goede hypotheek te krijgen. Als je bedenkt dat een gemiddeld huis nu 2,5 ton kost, dan moet je al gauw 25.000 euro spaargeld hebben, wil je ook nog eens een beetje je nieuwe huis opknappen. Dat is voor veel laagopgeleiden helemaal niet mogelijk, aangezien de huur op dit moment erg hoog is. Zo’n 7 op de 10 jongeren zien inmiddels dat de kans om een goede hypotheek af te sluiten erg klein is geworden en dat het uiteindelijk niet zal gelukken.
Hulp van ouders en andere oplossingen
Het blijkt dat van de mensen die wél een huis kopen als starters, dat bij één op de drie mensen de ouders een handje helpen. Zonder financiële bijstand van de ouders is het dus in Nederland bijna niet meer mogelijk om een huis te kopen. De overheid kan ook wat doen: meer bouwen, meer hulp bij sparen en betere infrastructuur naar woningen verder weg.