On demand naar series en films kijken neemt een vlucht. Met name bij de jongere kijkersgroepen begint ouderwetse lineaire televisie, dat op basis van een vastgesteld dagprogramma bekeken kan worden, steeds meer uit de gratie te raken. Naast Netflix en Videoland zijn er de afgelopen jaren steeds meer aanbieders met soortgelijke varianten op de markt gekomen. Het Amsterdams Dagblad nam de top vier van het huidige aanbod onder de loep.
Netflix
Een groot voordeel van Netflix is dat het in heel veel verschillende landen actief is. Dat betekent ook dat er een behoorlijk groot budget beschikbaar is om aangenaam veel eigen producties van hoge kwaliteit te leveren. Enkele voorbeelden van zogenoemde Netflix Originals zijn de series ‘House Of Cards’, ‘Stranger Things’ en ‘Narcos’. Naast veel Amerikaanse content, bevat de catalogus ook veel Brits materiaal en een beperkt aantal Nederlandse producties. Wie op zoek is naar een on demand-dienst die recente bioscoopfilms vertoont, is bij Netflix echter niet aan het juiste adres. Wel biedt Netflix een breed palet aan kinderprogramma’s. Afhankelijk van het gekozen abonnement kunnen één tot vier apparaten op het account worden geactiveerd.
Videoland
Bij Videoland is veel Nederlandse content te vinden, waaronder series zoals Zwarte Tulp en Nederlandstalige kinderprogramma’s van onder meer K3 en Woezel & Pip. Daarnaast is er ook een groot aanbod aan buitenlandse series en films beschikbaar. In het verleden stond Videoland nog bekend om het hoofdzakelijk aanbieden van (erg) oude tv-series. Inmiddels is er op dat vlak een hoop verbeterd. Videoland biedt haar gebruikers overigens ook de mogelijkheid om tv-programma’s van RTL, zoals de jaarlijks terugkerende Christmas Show, vooruit te bekijken, zodat niet gewacht hoeft te worden totdat ze op de tv-zender te zien zijn. Wie de nieuwste films via Videoland wil kijken, zal daar per te bekijken film extra voor moeten betalen. In principe kan een abonnee een onbeperkt aantal profielen aanmaken, maar uiteindelijk kan er per hoofdaccount met vier apparaten tegelijk gekeken worden.
Amazon Prime Video
Amazon Prime is zonder twijfel de goedkoopste in het huidige aanbod aan on demand-diensten. Nadeel is wel dat lang niet alle content van Nederlandse ondertitels is voorzien, zodat een goede kennis van de Engelse taal eigenlijk een must is. Net als Netflix biedt Amazon ook een reeks eigen producties aan, maar die zijn meestal niet van de kwaliteit die Netflix haar kijkers biedt. Pluspunt voor autofreaks is dat de voormalige presentatoren van het tv-programma Top Gear er exclusief met hun nieuwe show The Grand Tour op Amazon Prime Video te zien zijn
NLZiet
Bij NLZiet zijn praktisch alle programma’s en series terug te kijken die de twaalf grootste Nederlandse tv-zenders hebben uitgezonden. Sinds de lancering in 2014 is het beschikbare kijkaanbod inmiddels ruimschoots de 800.000 minuten gepasseerd. Onwetende kijkers vergelijken NLZiet wellicht met apps als Uitzending Gemist en RTL XL, maar dat is niet terecht. De beeldkwaliteit van terug te kijken NPO-programma’s is bij NLZiet bijvoorbeeld hoger dan bij Uitzending Gemist. Daarnaast kunnen betalende abonnees volledig reclamevrij van alle programma’s genieten. Wie van een alles-in-1-aanbod wil profiteren dat praktisch alle Nederlandse zenders beslaat, zal met de diensten van NLZiet gegarandeerd tevreden zijn.
Overige aanbieders
Uiteraard zijn er naast het hierboven genoemde viertal nog diverse andere soortgelijke diensten beschikbaar. Waaronder Film1, Disney Plus en Apple TV Plus. Deze hebben echter allemaal als overeenkomst dat ze (op dit moment nog) over een betrekkelijk beperkte catalogus beschikken, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding uiteindelijk onder doet voor de hierboven beschreven top vier. Volledigheidshalve vermelden we tenslotte ook nog Ziggo Movies & Series XL, dat Ziggo-abonnees aan hun bestaande tv-, internet of alles-in-1-abonnement kunnen koppelen. Dit aanbod bestaat uit 1.500 films en series, waaronder Games of Thrones.