Nederland is en blijft een fietsland. Zelfs burgemeesters, ministers en Kamerleden gaan op de fiets naar hun werk en niemand vindt dat raar. Maar sinds de gewone fiets steeds vaker wordt ingeruild voor een elektrische fiets neemt het aantal ongelukken en daarmee ook het aantal blessures wel toe. Vooral senioren komen soms ernstig ten val met hun e-bike en dat leidt niet zelden tot ernstige verwondingen.
Snelheid inschatten
Ook als je op een fiets met trapondersteuning rijdt ligt de snelheid toch vaak net iets hoger dan wanneer je op eigen kracht moet trappen. Dit kan ervoor zorgen dat je een verkeerssituatie niet op tijd goed kunt inschatten waardoor er een aanrijding plaatsvindt. Mede daarom wordt al geadviseerd, vooral aan ouderen en ook aan gebruikers van de echt snelle fietsen zoals de fatbike of speedpedelek om een helm te dragen. Maar daar willen maar weinig mensen aan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsers, voor wie het dragen van een fietshelm heel normaal is. Maar vooral hoofdletsel kan bij een val met de fiets zeer ernstig zijn.
Botbreuken en ander leed
Een val met de fiets leidt niet zelden tot breuken, kneuzingen en ander leed. En natuurlijk kun je dan braces gebruiken tijdens het herstel en een afspraak maken met de fysiotherapeut om te ondersteunen bij het herstel. Maar herstellen van een botbreuk kan weken tot maanden in beslag nemen. Als het gaat om een gecompliceerde breuk dan kan het herstel nog veel langer duren en moet je soms zelfs accepteren dat het niet meer helemaal goedkomt, zeker bij oudere mensen. Maar ook een kneuzing kan zeer pijnlijk zijn, evenals rugletsel of een hersenschudding. Bij ouderen leidt een ernstige val met de fiets er niet zelden toe dat ze hun mobiliteit nooit meer helemaal terugkrijgen omdat ze niet meer kunnen of durven te fietsen.
Blessures voorkomen
Hoe functioneel een brace of bandage van Probrace ook is als je bij een fietsongeluk gewond raakt, voorkomen is natuurlijk altijd de beste optie. Goed uitkijken blijft dan ook het devies. Neem niet zomaar voorrang maar maak oogcontact met de andere bestuurder. Als een automobilist of vrachtwagenchauffeur je over het hoofd ziet dan kun je voorrang hebben, maar daar koop je weinig voor als je zwaargewond in het ziekenhuis belandt. Pas ook je snelheid aan in een tempo dat je prettig vindt. Het feit dat je een elektrische fiets hebt wil niet zeggen dat je per se met de maximale snelheid van meestal zo’n 25 km per uur moet rondrijden. Als een lager tempo beter bij je past dan is dat ook prima. Zeker als dat ertoe bijdraagt dat je heelhuids op je bestemming aankomt en later ook weer veilig thuis komt. Er wordt gesproken over een helmplicht voor fietsers in Nederland, maar het ligt niet in de lijn der verwachting dat een dergelijk voorschrift er snel zal komen, ook niet voor de snelle fatbikes. Maar het hoeft je er natuurlijk niet van te weerhouden om toch een helm te dragen. Het kan ernstig hoofdletsel of zelfs overlijden bij een fietsongeval voorkomen.