AMSTERDAM - We zien steeds vaker dat regen met extreme hoeveelheden de lucht uit komt. Daarentegen is het in een andere tijd van het jaar vooral erg droog. Hoe fijn zou het zijn als het overtollige water opgeslagen wordt voor bittere tijden?
Bewaren voor later
Die aanhoudende droogte zorgt voor problemen in de landbouw. Als regenwater opgevangen wordt, kan dat de oplossing zijn. Steeds meer water wordt op grote schaal opgeslagen. Met drainagesystemen of regenwatertanks onder de grond bijvoorbeeld. Gelukkig zijn deze systemen er voor grote stukken land, maar ook voor de kleine (stads)achtertuin.
En in je eigen tuin?
Zelfs in de kleinste tuin kun je dus regenwater opslaan. Van eenvoudig in een regenton tot groots door bijvoorbeeld een speciale schutting aan te schaffen met een buffer voor regenwater. Voor beginners is die regenton is een prima idee. Het water komt gratis uit de lucht en door een eenvoudige afkoppeling te maken van de bestaande regenpijp, heb je binnen afzienbare tijd liters in de opslag zitten. Mits het gaat regenen, uiteraard.
Klimaatverandering
De intense buien zijn van de laatste jaren. Ook onweer en extreme wind hoort daarbij, net als hagel. Niet alleen hebben we daar allemaal op het land last van, ook op de weg als die door aquaplanning hartstikke glad geworden is. We kunnen stellen dat de lucht meer waterdamp bevat door de opwarming van de aarde. Nog verder opwarmen maakt dat we nog langere extreme hitte krijgen, nog meer stormen en overstromingen en nog meer droogte én regen. Het gevolg kan zijn dat de aarde langzaam maar zeker onleefbaar wordt.
Multifunctioneel
Terugdraaien lijkt een utopie. Stilstand wellicht ook. Wel kunnen we minimale stappen nemen, bijvoorbeeld door regenwater op te slaan voor droge tijden. Met regenwater kun je heel goed de ramen zemen of de auto wassen. Zonde om daar kraanwater voor te gebruiken. Ook de planten, zowel in je huis als in de tuin of op balkon, vinden regenwater ook meer dan prima. Zeker omdat er geen kalk in regenwater zit. Wil je het grootschaliger gebruiken? Kijk dan eens naar de aansluiting voor het toilet of de wasmachine. Als je daar regenwater voor gebruikt, bespaar je liters water per jaar en ben je op kleine schaal goed bezig.