AMSTERDAM - De Koning kondigde op Prinsjesdag 2023 belangrijke veranderingen aan voor zowel werkgevers als werknemers. Van verschuivingen in belastingtarieven tot veranderingen in arbeidsvoorwaarden. In dit artikel duiken we dieper in de meest opvallende wijzigingen die tijdens Prinsjesdag zijn onthuld.


Hogere inkomens dragen meer af voor kwetsbare huishoudens

Een van de opvallendste aankondigingen op Prinsjesdag 2023 is de structurele vrijmaking van ruim twee miljard euro per jaar om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Het kabinet streeft ernaar om het aantal mensen in armoede te beperken en te voorkomen dat dit percentage stijgt van 4,7 procent in 2023 naar 5,7 procent in 2024. Dit zal onder andere worden bereikt door verhogingen van toeslagen en bijstandsuitkeringen, waarbij hogere inkomens een groot deel van de financiële last zullen dragen.

Lasten voor ondernemers niet veel verhoogd

Werkgeversorganisaties zoals VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn over het algemeen tevreden met het feit dat het demissionaire kabinet de lasten voor ondernemers niet aanzienlijk verhoogt. Echter, ze uiten bezorgdheid over de economische onzekerheid. Ze roepen op tot 'politieke zelfbeheersing' en waarschuwen voor al te hoge minimumlonen, omdat vooral het midden- en kleinbedrijf moeite zou hebben met de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen.

Belastingveranderingen voor werknemers

Voor werkenden zijn er verschillende belastingveranderingen aangekondigd:

Arbeidskorting

De arbeidskorting wordt verhoogd met 115 euro, wat betekent dat werkenden met een inkomen tussen het minimumloon en bijna 40.000 euro minder inkomstenbelasting zullen betalen en er dus op vooruitgaan.

Inkomstenbelasting

Vanaf 2024 zal de tweede belastingschijf minder geïndexeerd worden, wat betekent dat mensen met een hoger inkomen of hoog aanvullend pensioen minder vooruitgang zullen zien. Dit zal de compensatie van lagere inkomens grotendeels financieren.

Inkomstenbelasting voor gepensioneerden

Ook de inkomstenbelasting voor gepensioneerden kent veranderingen, waarbij de tweede en derde belastingschijf minder geïndexeerd zullen worden voor inkomens boven ongeveer € 40.000.

Veranderingen in de 1e belastingschijf

Het tarief in de 1e belastingschijf zal met 0,03 procentpunt toenemen, waardoor zowel werkenden als gepensioneerden maximaal 20 euro meer belasting zullen betalen.

Indexatie van heffingskortingen en schijfgrenzen

De jaarlijkse indexatie van heffingskortingen en schijfgrenzen zal in 2024 met 9,9% toenemen, wat resulteert in minder belasting voor mensen in loondienst en gepensioneerden.

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

Voor werknemers is er ook goed nieuws betreft reiskostenvergoeding. Werkgevers kunnen vanaf volgend jaar een hogere onbelaste vergoeding van 23 cent per kilometer aanbieden voor reiskosten, wat een stijging is ten opzichte van de huidige 21 cent.

Arbeidsmarkthervormingen: goed of slecht voor werkgevers?

Het demissionaire kabinet heeft arbeidsmarkthervormingen voorgesteld met als doel werknemers meer loon en zekerheid te bieden. Deze hervormingen hebben echter ook negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt. Er is bezorgdheid geuit over het effect van deze plannen op de flexibiliteit van de arbeidsmarkt en het groeiende aantal zelfstandige ondernemers (zzp'ers).

Het minimumloon zal worden vervangen door een minimumuurloon, wat kan leiden tot veranderingen in arbeidsuren en mogelijk meer krapte op de arbeidsmarkt. Ook wordt de subsidie op loonkosten voor oudere medewerkers (56+) afgeschaft, wat de tewerkstelling van oudere werknemers kan bemoeilijken.

Daarnaast worden strengere regels voor tijdelijke contracten geïntroduceerd en wordt het oproepcontract vervangen door een basiscontract met gegarandeerde minimumuren.

Toenemende regeldruk voor werkgevers

De toename van regeldruk en veranderingen in wet- en regelgeving vormen financiële risico's voor werkgevers. De complexiteit van regels, zoals het verlofstelsel en de werkkostenregeling, kan leiden tot financiële sancties bij overtredingen.

Om deze toenemende regeldruk en financiële risico's ‘aan te kunnen’, is het essentieel voor werkgevers om op de hoogte te blijven van de nieuwste wettelijke vereisten. Het uitbesteden van personeelsadministratie, urenregistratie en personeelsplanningen aan gespecialiseerde dienstverleners kan een effectieve manier zijn om de last van administratieve taken te verminderen en tegelijkertijd te zorgen voor naleving van wet- en regelgeving.

Conclusie

Prinsjesdag 2023 brengt belangrijke veranderingen met zich mee voor werkgevers en werknemers. Hoewel sommige maatregelen de koopkracht van werknemers kunnen vergroten, zijn er ook zorgen geuit over de gevolgen van arbeidsmarkthervormingen en toenemende regeldruk voor ondernemers. Het is belangrijk dat werkgevers zich goed voorbereiden op deze veranderingen en de impact ervan op hun bedrijf en personeel in overweging nemen.