Inwoners van de gemeente Amsterdam die een warmtepomp willen aanschaffen, kunnen nog tot eind 2025 gebruik maken van een subsidieregeling om een deel van de kosten vergoed te krijgen. Het gaat om de zogenoemde opt-out-mogelijkheid die gekoppeld is aan de subsidieregeling voor het aardgasvrij maken van woningen door aansluiting aan het stadswarmtenet. Eigenaren van bestaande woningen (dus geen nieuwbouw!) kunnen deze mogelijkheid tijdelijk gebruiken als ze kiezen voor de aanschaf van een warmtepomp. Het gaat echter alleen om woningen in hiervoor aangewezen wijken.


Tranche A

Niet elke woningbezitter in Amsterdam komt in aanmerking voor deze regeling. Het gaat uitsluitend om woningen die staan in de wijken Confuciusbuurt, Hakfoort-Huigenbos, K-buurt midden en Wildemanbuurt. Deze vier wijken maken deel uit van Tranche A, het gebied dat Amsterdam als eerste aanpakt om zo veel mogelijk woningen af te koppelen van het gasnet. Verder gelden voor deze regeling een aantal specifieke voorwaarden, die door de gemeente Amsterdam uitgebreid zijn beschreven op de eigen website.

Kosten

Dat huizenbezitters voor de aanschaf van een warmtepomp kosten moeten maken, is logisch. Maar de zogenoemde terugverdientijd is de afgelopen tijd opgelopen, doordat de gasprijzen zijn gedaald. Mede daarom blijken veel mensen hun besluit tot aanschaf van zo’n warmtepomp voor zich uit te schuiven, waardoor de energietransitie vertraging oploopt. Een subsidie op de aanschaf van een warmtepomp kan een extra stimulans zijn om alsnog tot spoedige aanschaf van een warmtepomp over te gaan.

Alleen voor warmtepompen

Deze regeling is uitsluitend van toepassing op de aanschaf van een warmtepomp. Tot en met de eerste helft van 2024 kende de gemeente Amsterdam ook andere subsidieregelingen op het gebied van isolatiemaatregelen. Als je bijvoorbeeld voor het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie kosten maakte, kon je daarvan onder voorwaarden ook een deel terugkrijgen van de gemeente. Hoewel deze regeling er dus nu niet meer is, loont het zich zeker de moeite om tot een dergelijke vorm van isolatie over te gaan. Je bespaart er namelijk flink mee op de toekomstige stookkosten en daardoor verdien je de investering weer terug.

Voorwaarden

Het is aan te raden om bij elke subsidieregeling goed naar de voorwaarden te kijken. Overtuig jezelf ervan dat je aan alle gestelde eisen voldoet, voordat je overgaat tot het zetten van een handtekening onder een uitvoeringsopdracht. Op die manier voorkom je dat je achteraf met een (te) hoge kostenpost blijft zitten.