AMSTERDAM - Vijftien leerlingen van het Amsterdamse Spinoza Lyceum kregen vandaag een wel heel bijzondere geschiedenisles, van niemand minder dan Mark Rutte. Als eersten bezochten zij de tentoonstelling '80 jaar oorlog. De geboorte van Nederland'.
De minister-president, zelf historicus, dook samen met de scholieren 450 jaar terug in de tijd. Aan de hand van brokstukken van de beeldenstorm, schilderijen, spotprenten, documenten, tapijten en oorlogstuig vertelde hij over de ontstaansgeschiedenis van Nederland. De tentoonstelling 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland is van 12 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019 te zien in het Rijksmuseum.
80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland
Iedereen heeft weleens gehoord van de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648), de opstand van de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tegen de Spaanse koning Filips II. Begrippen als beeldenstorm, twaalfjarig bestand, Leidens Ontzet of de Slag bij Nieuwpoort zijn onderdeel van ons nationale geheugen. Maar wat heeft dit alles met elkaar te maken, wat is eigenlijk de betekenis van deze oorlog en waarom is deze periode voor Nederland nog steeds belangrijk? In de tentoonstelling_ 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland_ vertellen spotprenten, tapijten, wapens, schilderijen van onder anderen Brueghel, Rubens en Ter Borch als ‘ooggetuigen’ het verhaal van het ontstaan van Nederland.
De tentoonstelling 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.