AMSTERDAM - Dat onze voeten het dag na dag zwaar te verduren hebben, hoeft niemand aan te twijfelen. Ze brengen ons waarheen we maar willen en worden blootgesteld aan tal van oncomfortabele omstandigheden zoals klemmende schoenen of een minder ideale ondergrond. Als we daar bovenop dan ook nog eens onze voeten verkeerd plaatsen of een minder goed looppatroon aannemen, liggen pijn en ongemakken ons op te wachten. Binnen de podotherapie ziet men dagelijks mensen die te kampen hebben met klachten, pijn en ongemakken aan de voeten en die op zoek zijn naar een duurzame oplossing hiervoor.


Wat is podotherapie?

Als we de term even van naderbij bekijken, ontdekken we het woord podos, wat het Griekse woord voor voet is. Podotherapie staat dus gelijk aan voettherapie, al blijft dit natuurlijk nog een vrij abstract begrip.

Podotherapie valt onder de wettelijk beschermde paramedische beroepen en houdt zich bezig met het behandelen van allerhande klachten die te herleiden zijn naar een verkeerde voetenstand of een afwijkend looppatroon.

Welke klachten kunnen met podotherapie behandeld worden?

Als we gaan kijken naar de aard van de klachten van mensen die een podotherapeut opzoeken, zien we al meteen een grote diversiteit. We benoemen hier alvast enkele van de meest voorkomende:

- Standafwijkingen van zowel voeten als tenen

- Overbelasting van de voeten

- Sportblessures

- Hielspoor

- Klachten ter hoogte van de achillespees

- Beenlengteverschillen

- Bekkeninstabiliteit

- ...

Het zou ons erg ver brengen om alle klachten en ongemakken op te noemen, maar bovenstaande lijst geeft alvast een goed beeld van waar podotherapie zich op richt. De oorzaak mag dan wel steeds te herleiden zijn naar de voeten in ruime zin, de klachten echter kunnen evengoed ter hoogte van de knieën, heup of onderrug bijvoorbeeld opduiken.

Welke zijn de mogelijke behandelingen?

Voor met eender welke behandeling gestart wordt, zal altijd eerst een intake plaatsvinden waarbij de klachten, de ongemakken en de pijn uitgebreid onderzocht en geanalyseerd worden. Op basis van die analyse zijn verschillende behandelingen in overleg met de patiënt mogelijk.

Medical taping

Bij medical taping ligt de nadruk op ondersteuning die door middel van elastische tape wordt verkregen. Deze behandeling Zorgt niet alleen voor de ondersteuning van de spieren, maar zal ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam bevorderen. Het resultaat van deze behandeling zal een snelle verlichting van de ongemakken zijn.

Oefeningen

Door het aanleren van oefeningen zal de therapeut de beweeglijkheid van de patiënt proberen te vergroten wat een verlichting van pijn en ongemak betekent en eveneens preventief werkt. Blessures en overbelasting krijgen dankzij de aangeleerde oefeningen minder kans.

Zooltherapie

Iedere voet is verschillend en dat betekent dat zolen precies op maat gemaakt moeten worden om doeltreffend te zijn. Aan de hand van een 3D scan kan de podotherapeut heel nauwkeurig alle kenmerken van de voet in kaart brengen om zo podotherapeutische zolen te vervaardigen. Wat het doel van podotherapeutische zolen is? Het corrigeert de stand van de voeten aan de ene kant en van het looppatroon aan de andere kant. In tegenstelling tot de standaardzolen die je overal kunt kopen, zijn deze zolen speciaal voor jou en jouw voeten gemaakt en doen ze precies wat ze moeten doen om je van je klachten en ongemakken af te helpen.