Een huis kopen in Amsterdam als starter? Dat is een flinke uitdaging! De huizenprijzen in de stad zijn hoog, heel hoog. Hierdoor is het voor veel starters lastig om iets betaalbaars te vinden zonder een groot spaarpotje. Is het eigenlijk nog wel mogelijk om een goede woning in Amsterdam te vinden? En als dat het geval is, waar let je dan op? Wij vertellen je het geheim.


De kansen voor starters

De huizenmarkt in Amsterdam lijkt vaak een onneembare hindernis voor starters. De hoge prijzen en het beperkte aanbod kunnen ontmoedigend zijn. Toch zijn er manieren om deze uitdagingen te overwinnen. Denk aan samen wonen met anderen of toch misschien net buiten Amsterdam wonen. Er zijn zat opties.

Dus, is het onmogelijk? Nee hoor! Maar je moet misschien iets creatiever zijn. Denk aan een kleiner huisje, net buiten de ring, of een woning delen met anderen. Zo zijn er toch kansen voor starters in Amsterdam!

Hypotheek in Amsterdam

Hypotheken? Daar zitten wat haken en ogen aan. De regels zijn streng, dus zomaar een hypotheek krijgen is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er wel wat lichtpuntjes! Er bestaan startersleningen en subsidies die kunnen helpen, maar vaak is dat net niet genoeg om de hoge prijzen te tackelen. Een makelaar kan je hier wat meer inzicht geven. Een makelaar in Amsterdam kan jou precies vertellen wat je mogelijkheden zijn en je vertellen of je budget realistisch of niet is! Dan kan je meteen verder kijken wat de andere opties zijn.

4 dingen waar je op moet letten

Als je nu de kans gaat wagen om een leuke woning in Amsterdam te vinden is het slim om je goed te verdiepen in de markt. Een makelaar helpt jou hier graag bij, maar toch zetten wij een paar belangrijke punten voor jou op een rijtje.

1. Hoeveel kan je lenen?

Huizen zijn duur in Amsterdam. Bereken daarom eerst goed hoeveel je kunt lenen. Gebruik een hypotheekadviseur om te kijken wat jouw opties zijn. Vergeet niet dat je misschien in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit geeft extra zekerheid.

2. Kies een goede locatie

Wijken binnen de ring (zoals de Jordaan of De Pijp) zijn vaak duur. Maar buiten de ring, zoals Amsterdam-Noord of Zuidoost, zijn er betaalbaardere opties. Hier ben je vaak nog snel in het centrum met de metro of de fiets!

3. Koop of huur?

Misschien is huren tijdelijk een beter idee. Vooral als je nog wilt sparen voor een koophuis. Aan de ene kant is huren best zonde, want het geld dat je aan huur betaalt verdwijnt eigenlijk gewoon, maar soms heb je geen andere optie. Check goed wat jouw mogelijkheden zijn en wat voor jou het beste werkt.

4. Overbieden

In Amsterdam is overbieden helaas bijna standaard. Denk goed na hoeveel je bereid bent te betalen en overleg dit goed met een aankoopmakelaar. Verkoopmakelaar Bas staat voor je klaar om al je vragen en opties te bespreken. Het is natuurlijk belangrijk dat je goede communicatie met je makelaar hebt. En vergeet niet om een bouwkundige keuring te doen, zeker bij oudere woningen!