De laatste overzichtstentoonstelling van Johann Georg Schwartze, samengesteld door zijn dochter bij kunstenaarssociëteit Arti et Amicitae in Amsterdam, was ruim 100 jaar geleden een groot succes. Schwartze was in zijn tijd een veelgevraagd schilder die de adel, de zakelijke elite, kunstenaars en schrijvers portretteerde. De Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef: “Schwartze’s talent is onmiddellijk hier te lande zeer gewaardeerd”. Omdat de meeste van zijn werken in particulier bezit kwamen heeft het publiek er echter sindsdien nauwelijks van kunnen genieten. De expositie in het Luther Museum toont deze werken voor het eerst in zeer lange tijd. Ook zijn er prachtige stukken uit de collectie van het Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Museum Willet-Holthuysen, Het Trippenhuis en Museum Van Loon te zien.
De tentoonstelling heeft als ondertitel ‘uit de schaduw van zijn dochter’. Johann Georg is na zijn overlijden vrijwel direct overschaduwd door zijn beroemde dochter Thérèse Schwartze, waarvan werk te zien is bij vrijwel alle belangrijke musea in Nederland. Johann Georg hoort echter tot de één van de beste portrettisten uit het midden van de 19e eeuw. Bovendien heeft hij zijn dochter de fijne kneepjes van de portretkunst geleerd. De samenstellers van de tentoonstelling en publicatie onthullen dat een deel van het vroege oeuvre dat altijd is toegeschreven aan Thérèse, in werkelijkheid toe te schrijven valt aan vader én dochter.
Met de tentoonstelling wil het Luther Museum Amsterdam het boeiende verhaal vertellen van de lutherse kunstenaarsfamilie Schwartze, en Johann Georg Schwartze de aandacht geven die hij als portrettist én vader verdient.
Publieksprogramma
Naast deze tentoonstelling worden er concerten georganiseerd met muziek en instrumenten uit de tijd van Schwartze en zijn drie lezingen te bezoeken, over het werk van vader en dochter Schwartze, over de emancipatie van de lutherse 19e -eeuwse gemeenschap in Nederland, en over de geschiedenis van het (zelf)portret tot aan de selfie.
Kunstopdracht Koos Breukel
Naar aanleiding van de expositie geeft het museum een kunstopdracht aan fotograaf Koos Breukel, die als tegenhanger van Schwartze niet de elite maar juist de ‘gewone lutheranen’ in beeld zal brengen, een diverse groep van mensen die op de achtergrond de gemeenschap bij elkaar houden.
Openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00
Adres: Nieuwe Keizersgracht 570, 1018 VG Amsterdam
Website: www.luthermuseum.nl
Meer informatie: 020 2142112 of info@luthermuseum.nl