Amsterdam is een zeer populaire plek voor mensen die willen investeren in vastgoed, voornamelijk vanwege de locatie. De stad trekt niet alleen toeristen aan, maar ook zakenlieden, expats en studenten. De vraag naar onroerend goed blijft dan ook groot. Maar investeren in onroerend goed in Amsterdam brengt ook zo zijn uitdagingen met zich mee. We laten je vijf tips zien om succesvol te investeren in de vastgoedmarkt in Amsterdam.
Kies een geschikte locatie
Locatie is een van de belangrijkste punten bij het kiezen van een onroerend goed investering. Amsterdam heeft een zeer diverse vastgoedmarkt, van de oude binnenstad tot nieuwbouw aan de rand van de stad. Sommige locaties bieden meer mogelijke groei. Populaire wijken met veel investeringspotentieel zijn onder andere de Jordaan, Oud-Zuid en de Pijp, hoewel deze soms zeer prijzig kunnen zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te investeren vastgoed in opkomende wijken zoals Noord of Oost, om in te spelen op de mogelijke prijsstijging op lange termijn. Doe goed onderzoek naar de ontwikkelingsplannen van de gemeente om te bepalen waar in de toekomst de hotspots kunnen komen te liggen.
Overweeg een hypotheekfonds
Een andere interessante manier om te investeren in de Amsterdamse vastgoedmarkt is om te investeren in een zakelijk hypothekenfonds. Hierbij word je niet zelf direct eigenaar van het onroerend goed, maar beleg je er wel in. Zo hoef je zelf geen groot kapitaal te hebben om zelf een pand te kopen. Zulke fondsen halen geld op bij verschillende investeerders om daarna te beleggen in een pand. Zo hoef je zelf geen rekening te houden met het beheer en onderhoud of het zoeken van huurders. Je ontvangt op deze investering rente, wat een stabiele inkomstenbron is. Dit maakt het aantrekkelijk voor investeerders die willen profiteren van de vastgoedmarkt zonder zelf onroerend goed te kopen of te beheren.
Kies voor verbouwen
Een slimme manier om geld te verdienen op de vastgoedmarkt in Amsterdam, is door te kiezen voor verbouwen. De aankoopprijs van opknappers is een stuk lager, maar na renovatie zou de waarde aanzienlijk stijgen. Zorg wel dat je vooraf een goede berekening en begroting maakt, zodat je precies weet wat het echt gaat kosten en of je daadwerkelijk die waarde toe kan voegen.
Verhuur aan zowel studenten als expats
Amsterdam is een populaire stad, zowel voor expats als internationale studenten. Het verhuren van appartementen in het hogere huursegment of kamers is een goede business in de stad. Expats zoeken meestal volledig gemeubileerde centraal gelegen appartementen, terwijl studenten meer geïnteresseerd zijn in betaalbare kamers met gedeelde woonruimtes.
Het is slim om van tevoren te beslissen op welke doelgroep je je wilt richten. Expats kunnen meer zekerheid bieden qua huurinkomsten, terwijl studentenwoningen vaak hogere onderhoudskosten met zich meebrengen.
Let op regelgeving en belastingen
De stad Amsterdam legt zeer strenge maatregelen op met betrekking tot onroerend goed, vooral in het geval van huurprijzen en verhuurvergunningen. De stad heeft maatregelen genomen om verhuur tegen te gaan, zoals de zelfbewoningsplicht bij nieuwe woningen. Let ook op de belastingregels rondom onroerend goed. In Nederland betaal je bijvoorbeeld belasting over de waarde van je onroerend goed in box 3. De belasting kan hoger uitvallen als je meerdere panden aankoopt. Het is dus slim om hierover advies in te winnen bij een financieel adviseur.