AMSTERDAM - Geld lenen kost geld. Deze slogan heb je vast weleens voorbij horen komen aan het einde van een commercial op de radio of televisie. Hier is geen woord aan gelogen, want je betaalt altijd meer terug dan je daadwerkelijk leent. De meeste ondernemers zijn zich hier gelukkig bewust van, maar toch weet lang niet iedereen wat het precies kost om zakelijk geld te lenen. Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, wil je dit uiteraard wel weten. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst vertellen we je hoeveel het kost om zakelijk geld te lenen.


Kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren

Wie denkt dat een zakelijke lening voor ieder bedrijf evenveel kost, heeft het mis. Ieder bedrijf krijgt namelijk te maken met andere kosten bij het afsluiten van een zakelijke lening. Dit komt vooral doordat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we de belangrijkste 3 factoren voor je op een rijtje.

1. Hoogte van het bedrag dat je leent

Een eerste factor die meespeelt in de kosten van een zakelijke lening is de hoogte van het bedrag dat je leent. Zo zul je meer moeten lenen voor het financieren van een bedrijfsovername dan voor personeel aannemen. Hoe meer geld je leent, des te hoger jouw maandlasten uitvallen. Je moet dan immers iedere maand een groter bedrag terugbetalen om de lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost te hebben.

2. Rente

Naast aflossing betaal je iedere maand ook rente over een zakelijke lening. Doordat de rentestand van tijd tot tijd kan veranderen, is het nooit exact te zeggen hoeveel zakelijk geld lenen je kost. Verwacht overigens niet dat je iedere maand een andere rente betaalt, want dat is niet het geval. De rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je een zakelijke lening afsluit.

3. Looptijd

De looptijd is ook van invloed op de kosten van een zakelijke lening. Hoe langer de looptijd, des te meer een zakelijke lening je onderaan de streep kost. Jouw maandlasten vallen weliswaar lager uit als je voor een langere looptijd kiest, maar je betaalt rente over een langere periode. Als het financieel haalbaar is, is het vaak interessanter om voor een lening met een kortere looptijd te kiezen.

Bereken hoeveel je per maand kwijt bent

Een veelgemaakte fout is dat ondernemers geen berekening maken voordat zij een zakelijke lening afsluiten. Zonde, want hierdoor moet je maandelijks mogelijk een hoger bedrag betalen dan waar je rekening mee had gehouden. Daarom is het aan te raden om de zakelijke rekening te laten berekenen voordat je daadwerkelijk een aanvraag indient. Ga je een berekening maken? Vergeet dan niet om de rente hierin mee te nemen. Dit lijkt misschien een open deur, maar uit ervaring weten wij dat er regelmatig ondernemers zijn die hier geen rekening mee houden.

Wanneer je zo min mogelijk kosten wilt hebben aan een zakelijke lening, is het verstandig om ook te berekenen hoeveel je per maand kwijt bent als je voor een kortere looptijd kiest. Dit kost je maandelijks weliswaar meer geld, maar de totale kosten van een zakelijke leningen vallen hierdoor vaak lager uit.