Bij het kopen van een huis in Amsterdam is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. In 2025 veranderen de regels rondom hypotheekberekening weer. Daardoor kan je mogelijk meer of juist minder lenen. De hoogte van je hypotheek wordt bepaald door verschillende factoren, zoals je inkomen, de hypotheekrente en regelgeving. Door inzicht te krijgen in deze factoren, kun je een beter beeld krijgen van je financiële mogelijkheden.
Inkomen en vaste lasten
Een van de belangrijkste aspecten bij het hypotheek berekenen is je bruto jaarinkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe groter de kans op een hogere hypotheek. Banken kijken echter niet alleen naar het salaris, maar ook naar andere vaste lasten. Denk aan lopende leningen, alimentatie of andere maandelijkse verplichtingen. Hoe hoger deze lasten, hoe lager de maximale hypotheek zal uitvallen. Het is daarom verstandig om schulden af te lossen voordat je een hypotheekaanvraag doet.
Invloed van de hypotheekrente
De hoogte van de hypotheekrente speelt een grote rol bij de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Een lagere rente betekent dat je maandlasten lager zijn, waardoor je meer kunt lenen. Een hogere rente heeft het tegenovergestelde effect. In 2025 kunnen rentetarieven veranderen door economische ontwikkelingen of besluiten van de Europese Centrale Bank. Het kiezen van een rentevaste periode kan zekerheid bieden. Het is wel belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen.
Loan-to-income en loan-to-value regels
De overheid stelt limieten aan hoeveel je mag lenen ten opzichte van je inkomen (loan-to-income) en de waarde van de woning (loan-to-value). In 2025 kunnen deze regels worden aangepast. Op dit moment mag je meestal niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je zelf moet zorgen voor extra kosten, zoals notariskosten en overdrachtsbelasting. Soms kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of een warmtepomp.
Invloed van type dienstverband
Niet alleen het inkomen is belangrijk, maar ook de stabiliteit ervan. Mensen met een vast contract hebben een grotere kans om een hogere hypotheek te krijgen dan iemand met een tijdelijk contract of een flexibel dienstverband. Zelfstandigen moeten doorgaans drie jaar aan inkomensgegevens laten zien om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Het kan lonen om je arbeidscontract te laten omzetten naar een vast contract als dat mogelijk is.
Eigen geld en spaargeld
Hoewel je hypotheek grotendeels de woning financiert, is eigen geld noodzakelijk voor bijkomende kosten. Het is verstandig om spaargeld achter de hand te houden voor bijvoorbeeld de kosten koper of een eventuele verbouwing. Banken stellen vaak eisen aan het eigen vermogen van huizenkopers. Daarom kan een financiële buffer een groot voordeel zijn. Door rekening te houden met al deze factoren krijg je een realistischer beeld van hoeveel hypotheek je kunt krijgen in 2025.