Stel je bent net terug van een avontuur over de grenzen, of misschien sta je op het punt de wijde wereld in te trekken. Eén ding dat altijd op de agenda staat, is het regelen van je reisgeld. Buitenlands geld inwisselen lijkt op het eerste gezicht misschien een doolhof, maar hier lees je precies hoe je dat makkelijk doet.

Gemakkelijk geld omwisselen

Of je nu op zoek bent naar Britse ponden voor een weekendje Londen of Thaise baht voor een backpackavontuur, de eerste stap is altijd hetzelfde. Je kunt je euro's wisselen bij banken, wisselkantoren of zelfs online. Maar let op: het is altijd belangrijk om prijzen te vergelijken, zodat je de beste deal hebt. Bij geld wisselen is dat niet anders. Vergelijk wisselkoersen om te zien waar je de grootste slag kunt slaan. Andersom met buitenlands geld inwisselen is het ook verstandig hier weer de wisselkoersen in de gaten te houden.


Houd rekening met kleine letters

Je wilt natuurlijk geen dief zijn van je eigen portemonnee. Daarom moet je niet alleen de wisselkoers in de gaten houden, maar ook opletten voor verborgen kosten. Denk aan transactiekosten of commissies die die het wisselen van je geld een stuk duurder maken.

Praktijkvoorbeeld

Laten we zeggen, je bent van plan om de Verenigde Staten te bezoeken. Je hebt euro's die je wilt inwisselen voor Amerikaanse dollars. Stel, de wisselkoers is 1 euro voor 1,10 dollar. Met 500 euro in je zak, zou je verwachten 550 dollar te ontvangen. Maar na aftrek van kosten, kom je misschien uit op 540 dollar. Dat is natuurlijk niet wat je wilt en dat kun je voorkomen door goed naar extra kosten te kijken.

Kijk verder dan je neus lang is

Niet alle valuta zijn even makkelijk te wisselen. Exotische valuta kunnen soms een uitdaging vormen. Niet alle wisselkantoren staan open voor het wisselen van exotische munten. Zorg daarom dat je vooraf weet welk wisselkantoor je gewenste munt wel wil innemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

En wat als je terugkomt met buitenlandse valuta?

Je bent weer thuis, genoten van de zon en ook veel nieuwe herinneringen gemaakt. Maar ook heb je nog een portemonnee met vreemde munten en biljetten. Wat nu? Je kunt het natuurlijk bewaren voor de volgende reis. Of als je niet meer van plan bent er wat mee te doen, kun je ze weer omwisselen naar euro’s. Maar net als bij vertrek, doe je er goed aan eerst even rond te kijken voor de beste deal. Amerikaanse dollars inwisselen? Dat is zo gedaan.

Afsluitende gedachte

Zoals je hebt kunnen lezen is het inwisselen van vreemde valuta’s helemaal niet zo lastig. Het belangrijkste is dat je voorbereid bent en niet bij het eerste het beste kantoor je geld omwisselt. Wees slim, vergelijk aanbiedingen en houd altijd een oogje op de kleine lettertjes. Zo zorg je ervoor dat je niet alleen een fantastische reis hebt, maar ook financieel alles uit de kast haalt. En vergeet niet, een beetje lokale valuta op zak hebben als je aankomt kan een wereld van verschil maken. Zo sta je niet voor verrassingen als blijkt dat je taxi in het buitenland alleen maar Cash aanneemt in de lokale munt. .