Zodra de kerstdagen in zicht komen, stijgt ook de spanning onder werknemers: Wat zit er dit jaar in het kerstpakket van de zaak? Het is altijd weer een klein feestje om de doos open te maken en te zien waarmee de werkgever het personeel dit jaar verrast. Sommige werkgevers pakken flink uit en tasten diep in de buidel om hun personeel te verwennen. Andere doen het wat rustiger aan. Met name bij de overheid zijn de pakketten doorgaans sober, omdat het immers om gemeenschapsgeld gaat wat er aan wordt uitgegeven. Tot in de jaren 90 van de vorige eeuw kregen ambtenaren vrijwel nooit een kerstpakket.
Originaliteit is belangrijk
Als werkgever kun je vandaag de dag eigenlijk niet meer aankomen met een standaard kerstpakket met daarin de items die er 20 jaar geleden ook in zaten. De zoutjes, pinda’s, kerstkransjes en het blik soep en ragout hebben de meeste werknemers nu wel gezien. Een origineel kerstpakket is bijvoorbeeld samengesteld met ingrediënten uit een buitenlandse keuken. Of een bepaalde kleur is het thema van het pakket. Een biologisch kerstpakket doet het ook goed, omdat steeds meer mensen bewust boodschappen doen en niet zomaar alles eten wat ze in de supermarkt tegenkomen.
Op tijd de pakketten bestellen
Wanneer je als werkgever denkt eind november nog even snel 200 kerstpakketten te bestellen dan is de kans groot dat dat niet meer gaat lukken. Veel bedrijven die pakketten leveren ontvangen hun orders graag zo vroeg mogelijk. Bestellen in september is dus echt niet vreemd. Op die manier kan er tijdig worden ingekocht. Maar nog veel belangrijker is het dat het samenstellen van de pakketten op tijd kan beginnen. Dat is vaak de grootste klus. Er gaan heel wat manuren in zitten omdat deze klus vaak niet kan worden gerobotiseerd. Soms wordt het inpakken van kerstpakketten uitbesteed aan een WSW bedrijf, maar ook het personeel daar kan geen wonderen verrichten en moet dus op tijd beginnen met opdrachten. Bestel altijd een paar pakketten extra, zo kan de uitzendkracht die op 1 december is begonnen ook meedelen in de feestvreugde.
Wanneer wordt het kerstpakket uitgedeeld?
Veel werkgevers gebruiken de eindejaarsborrel om de kerstpakketten uit te delen. Het is belangrijk om hier een moment van te maken. De werkgever kan dit gebruiken om het personeel te bedanken voor de in het afgelopen jaar getoonde inzet. Het is immers vaak aan het personeel te danken dat een bedrijf goed draait. Zonder hun loyaliteit zou er geen winst gemaakt worden. Als er ook kerstpakketten worden gestuurd naar externe relaties is het wel handig om die naar het privéadres te sturen. Het ontvangen van een kerstpakket op het werk kan immers zorgen voor afgunst bij collega’s die geen externe contacten hebben. Houd er wel rekening mee dat externen geen grote giften mogen aannemen om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Houd het pakket dus een beetje bescheiden en in de lijn met het pakket dat ook aan werknemers wordt gegeven.