Veel bedrijven organiseren ieder jaar een veiligheidsdag om de veiligheidscultuur te verbeteren. Helaas zijn niet altijd alle medewerkers even enthousiast of betrokken. Vaak komt dat doordat de veiligheidsdag te veel draait om regels en verplichtingen en daardoor saai wordt. Hierdoor heeft het event niet altijd het gewenste effect. Maar hoe zorg je ervoor dat je veiligheidsdag wél boeiend, interactief en effectief is?

Wij geven je 5 tips om medewerkers écht te betrekken en van jouw veiligheidsdag een succes te maken!

Wat is een veiligheidsdag?

Een veiligheidsdag is een dag die volledig in het teken staat van veilig werken. Het doel is om medewerkers bewuster te maken van risico’s, hen te trainen in veiligheidsprocedures en de veiligheidscultuur binnen het bedrijf te versterken. Vaak gebeurt dit met behulp van presentaties, demonstraties en praktijkoefeningen. Een goede mix van informatie, interactie en beleving zorgt ervoor dat de boodschap echt blijft hangen. Om je veiligheidsdag tot een succes te maken zijn er een aantal hulpmiddelen die je kunt inzetten.

1: Interactieve workshops en simulaties

Laat medewerkers veiligheidsscenario’s oefenen via simulaties en praktijkoefeningen. Op deze manier kan je gevaarlijke situaties realistisch nabootsen zonder risico’s. Geef van tevoren een korte instructie en laat medewerkers daarna vooral zelf mogelijke oplossingen bedenken. Hierdoor wordt de veiligheidsdag niet alleen interactiever, maar ook nog eens een stuk leerzamer. Bovendien worden medewerkers zich bewuster van hun eigen rol en handelen in risicovolle situaties.

2: Spellen

Niet alleen kinderen leren het best door te spelen, ook voor volwassenen is deze methode verrassend effectief. Maak veiligheid daarom een uitdaging! Laat medewerkers bijvoorbeeld strijden om wie de meeste veiligheidsrisico’s op de werkvloer kan spotten of de beste oplossing kan bedenken tijdens een incident. Een ander leuk idee is om een veiligheidsquiz te organiseren met vragen over de onderwerpen die tijdens de veiligheidsdag voorbij zijn gekomen. Dit maakt de veiligheidsdag veel leuker en geeft je de kans om te testen of deelnemers echt goed hebben opgelet.

3: Beloningen

De winnaars van de spellen moeten natuurlijk beloond worden. Op die manier stimuleer je inzet en oplettendheid. Beloon medewerkers bijvoorbeeld met een certificaat, een klein cadeau of een plaats in de ‘Wall of Safety’. Om het extra persoonlijk te maken kun je gepersonaliseerde cadeaus geven, zoals een sleutelhanger met hun naam erop of een speciale veiligheidstrofee. Hiermee zorg je ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en veiligheid op een positieve manier blijft hangen!

4: Gebruik visuele content

Visuele communicatie mag echt niet ontbreken op een veiligheidsdag. Met animaties, infographics en korte video’s maak je veiligheid namelijk tastbaar. Visuele communicatie legt op een simpele en heldere manier complexe veiligheidsprocedures uit, waardoor ze makkelijker te volgen zijn dan presentaties of dikke handboeken. Daarnaast begrijpen medewerkers de regels beter en herkennen ze risicosituaties sneller wanneer ze duidelijk uit worden gebeeld. Zo vergroot je dus ook nog het bewustzijn op de werkvloer.

5: Start een veiligheidscampagne

Aandacht vragen voor veilig werken eindigt niet bij de veiligheidsdag, het is essentieel om na het evenement actief met het thema aan de slag te gaan. Daar komt die visuele content weer bij kijken. Zet na de veiligheidsdag een veiligheidscampagne op met meerdere posters, infographics, animaties en uitlegvideo’s om medewerkers te blijven herinneren aan de belangrijkste regels en procedures. Door deze middelen periodiek in te zetten zorg je voor een blijvende impact.

Door een goede mix van praktijk en heldere communicatie creëer je een veiligheidsdag die indruk maakt én waar medewerkers echt iets van opsteken. Content nodig voor jouw veiligheidsdag? Of het nu gaat om een animatie, infographic of video: Cooler Media vertaalt jouw veiligheidsboodschap naar heldere en pakkende content.