AMSTERDAM - Wie de energierekening krijgt, zal het huilen nader dan het lachen staan. De kosten voor energie stijgen dit jaar alleen maar en het einde is ook nog niet in zicht. Dit is voor velen dan ook het moment om de overstap naar duurzame energie te maken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn en de kosten kun je doorgaans al heel snel terugverdienen. Een gebruikelijke eerste stap, is de aanschaf van een aantal zonnepanelen. Dit is een van de meest effectieve manieren om je energierekening snel naar beneden te krijgen. Bij de aanschaf van deze panelen moet je een aantal dingen in je achterhoofd houden. We zetten de feiten op een rijtje.

Hoeveel panelen heb je nodig?

Als je zonnepanelen kopen gaat, moet je kijken naar wat je denkt te gaan verbruiken aan elektriciteit. Je leverancier kan op basis van je verbruik van vorig jaar bekijken hoeveel panelen je nodig hebt. Het is verstandig om niet minder, maar ook zeker niet meer panelen te kopen dan je nodig hebt. Een gemiddeld gezin gebruikt in Nederland ongeveer 3500 Kilowatt aan elektriciteit. Heb je een elektrische auto die je vaak moet opladen? Geef dat dan aan bij de aankoop van de panelen omdat je dan waarschijnlijk wat meer panelen nodig hebt.


Waar moet je je panelen plaatsen?

Zonnepanelen worden doorgaans op het dak van je woning aangebracht. Het beste is om je panelen op de zuidkant van je woning te plaatsen. Daar staat namelijk de zon het langst op waardoor je dus meer rendement gaat maken. Zorg ook dat je panelen in de juiste hoek staan. Staan ze te scheef, dan vangen ze minder zon, staan ze te recht dan gaat je rendement ook omlaag. Je leverancier kan je vertellen wat voor jou het beste is om te doen. Je kunt er ook voor kiezen om de panelen te plaatsen in een zonnige hoek van je tuin. Zorg er tot slot voor dat je panelen goed schoon blijven omdat vuil zonlicht tegen kan houden. Ook dat gaat ten koste van je rendement. Vaak volstaat het om je panelen eens per jaar schoon te maken.


Opwekkingsvermogen versus rendement

Als je zonnepanelen kopen gaat, moet je het verschil weten tussen opwekkingsvermogen en het daadwerkelijke rendement. De eerste term heeft betrekking op wat de panelen onder de beste omstandigheden kunnen opwekken. In de praktijk valt dit vaak lager uit omdat de omstandigheden nooit optimaal zijn. Je uiteindelijk rendement is doorgaans 0,85% van het opwekkingsvermogen. Hou dit in de gaten wanneer je je panelen uitzoekt. Als je alleen uitgaat van het opwekkingsvermogen, zal je uiteindelijk te weinig rendement maken.