AMSETRDAM - Als je op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier of voor het eerst een keuze moet maken, heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Hoe werkt het overstappen precies? Moet je kiezen voor groene stroom? En wat is beter: enkel- of dubbeltarief? Hoe ga je bij alle verschillende aanbieders energie vergelijken? Wij helpen je graag op weg door de belangrijkste zaken voor je op een rij te zetten. Zo maak je een goed overwogen keuze en vind je de energieleverancier die het beste bij jou past.
Wie is op dit moment de goedkoopste?
De goedkoopste energieleverancier verschilt per situatie, waarbij je verbruik het belangrijkste is. Om te bepalen welke aanbieder het voordeligst is, is het slim om energieleveranciers te vergelijken op basis van je verbruik van het afgelopen jaar. Deze gegevens vind je op je laatste jaarafrekening. Door goed te kijken naar je verbruik en dit te vergelijken met de tarieven van verschillende aanbieders, kan je een keuze maken die het beste past bij jouw verbruik. Door dit goed te doen, bespaar je ieder jaar een hoop geld.
Een 1-jarig contract of langer
Een 1-jarig contract biedt zekerheid zonder dat je langdurig ergens aan vastzit.
Je weet precies waar je aan toe bent en kunt na een jaar opnieuw beslissen. Een meerjarig contract geeft zekerheid op de middellange termijn en kan lagere tarieven bieden dan een 1-jarig contract. Dit kan dus slim zijn. Maar of dit over een paar jaar nog steeds gunstig is, is onzeker. Met een meerjarig contract kies je voor zekerheid op de langere termijn en hoef je voorlopig niet naar je energiecontract om te kijken. Bij variabele tarieven betaal je flexibel wanneer een contract voor bepaalde tijd (1-jarig of meerjarig) afloopt of als je voor een modelcontract kiest. Deze contracten zijn maandelijks opzegbaar en bieden korte termijn flexibiliteit.
Kies je voor groene stroom of niet
Naast de prijs kan het voor jou belangrijk zijn om te kiezen voor groene stroom. Let er wel op dat sommige energiebedrijven hun groene energie deels in het buitenland inkopen in plaats van zelf op te wekken. Als je voorkeur hebt voor een leverancier die energie uit je eigen omgeving levert, is het slim om dit goed te onderzoeken bij de aanbieder waar je je stroom wil gaan afnemen. Vaak heerst er een misverstand dat groene energie duurder is dan grijze, maar dat is niet altijd het geval. Hoewel het opwekken van groene stroom iets duurder kan zijn, wordt dit vaak gecompenseerd door subsidies. Als klant zie je dit verschil meestal niet terug in je maandelijkse kosten. Groene energie kan dus een betaalbare en duurzame keuze zijn.
Kies je enkel of dubbeltarief
Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde tarief, ongeacht hoe laat het is. Bij een dubbeltarief betaal je een hoger tarief tijdens piekuren en een lager tarief tijdens daluren. Deze vallen 's nachts en in het weekend. Om gebruik te maken van dubbeltarief heb je een slimme meter nodig. Bij een dubbeltarief is het piektarief hoger dan bij een enkeltarief. Of een enkel- of dubbeltarief goedkoper is, hangt af van de tarieven van je energieleverancier en je verbruikspatroon. Als je veel stroom verbruikt tijdens daluren, kan dubbeltarief voordeliger zijn. Het is belangrijk om je verbruik in de piek- en daluren goed te onderzoeken om te bepalen welke optie voor jou het beste is.