AMSTERDAM - Uit de erfenis van schrijver Jaap Harten ontvangt het Stedelijk Museum Amsterdam een omvangrijk legaat. Het museum is verheugd en zal een goede bestemming voor de gift zoeken.

Jan Willem Sieburgh, directeur ad interim: ‘Dit legaat is een schitterend geschenk en laat zien hoe krachtig de reputatie van het museum is, en hoe verbonden mensen zich ermee voelen. Jaap Harten had een grote liefde voor moderne kunst en vormgeving die zich ruimschoots in de collectie van het museum bevinden. Dat hij hart had voor het Stedelijk, blijkt wel uit het feit dat door hem opgerichte Stichting Jaap Harten Fonds eerder verschillende publicaties door het museum financieel ondersteunde.’

Schrijver Jaap Harten
Jaap Harten (1930-2017) debuteerde in 1954 met de gedichtenbundel Studio in daglicht. Hierna schreef hij nog vier andere poëziebundels. Daarna volgden Operatie Montycoat en de roman die hem bekendmaakte: De getatoeëerde Lorelei (1968), over een aantal verschoppelingen in het vooroorlogse Duitsland van Hitler. Een jaar later reflecteert Harten op het kunstenaarschap met Garbo en de gebroeders Grimm.

Stichting Jaap Harten Fonds
In 1988 richtte de schrijver samen met zijn partner, de schilder Oskar Lens (1930-2017), het Stichting Jaap Harten Fonds op. Dat ondersteunt projecten in de Nederlandse kunst en letteren, vooral die vanaf 1880 tot nu. Het fonds richt zich in het bijzonder op auteurs en uitgevers van (auto)biografieën, bezorgers van correspondentie, onderzoeks- en restauratieprojecten van Nederlandse musea of archieven en de verwerving van manuscripten van Nederlandse cultuurdragers.

Identiteit
In 2011 is het verzameld werk van Jaap Harten uitgegeven bij Aspekt. Harten is zich er als auteur altijd van bewust geweest dat vorm, materiaal en de eigen identiteit zich niet makkelijk prijsgeven. ‘Mijn identiteit is een vluchtende taxi, die gehuurd is voor een moment, die alle kanten op kan.’